Je Gietijzeren Pan Schoonmaken & Onderhouden

Je Gietijzeren Pan Schoonmaken & Onderhouden

23 april 2021 Uit Door Tarik El Fehmi

De metselaar heeft zijn troffel, de digitale kunstenaar zijn stylus en de kok heeft zijn gietijzeren pan. Z’n ‘tool of the trade’ waarmee de meest heerlijke en mooie gerechten bereid worden. Logisch dat wij – zelfbenoemde topkoks in eigen keuken – ook zulke prachtige pannen en braadpannen van gietijzer willen hebben.

Het gebruik spreekt voor zich, maar hoe kun je het beste zo een gietijzeren pan schoonmaken? Dat lees je hier. 🙂 Dan heb je er jaren plezier van! Wij zijn even gietijzer schoonmaken…

Check ons Home & Living assortiment voor gietijzeren pannen,
gietijzeren braadpannen en alles voor in en om het huis!
NL | BE

 

Een onderscheid: geëmailleerd of niet geëmailleerd?

Bij gietijzeren pannen maken we een onderscheid tussen een geëmailleerde of niet geëmailleerde variant. Eerstgenoemde is voorzien van een antiaanbaklaag in de vorm van een gesmolten laagje glas. Dit zorgt er tevens voor dat de pan niet gaat roesten. De tweede heeft dat niet. Bij de niet geëmailleerde pan is het de bedoeling dat je zelf middels inbranden en regelmatig gebruik een natuurlijke antiaanbaklaag creëert. Zo een laag is kwetsbaarder en dient daarom anders behandeld te worden.

Geëmailleerde gietijzeren pan schoonmaken

Het schoonmaken van een geëmailleerde gietijzeren pan is eenvoudig. Maak de pan na het koken eenvoudigweg schoon met een (zachte) spons of borstel. Spoel de pan af met warm water en gebruik daarbij een beetje afwasmiddel. Als de gietijzeren pan schoon is, spoel je hem nog een keer goed af met water en droog hem af. Klaar. Gebruik bij voorkeur geen harde spons of agressieve zeep en stop de pan nevernooitniet in de vaatwasser.

Het schoonmaken van een gietijzeren pan

Bron: Getty Images

Niet-geëmailleerde gietijzeren pan schoonmaken

Het schoonmaken van een niet-geëmailleerde gietijzeren pan heeft iets meer voeten in de aarde. Om te beginnen: maak de pan gelijk na gebruik schoon, laat hem dus niet een nacht in het water in de gootsteen staan. Een paar minuten laten weken kan natuurlijk wel.

Was je pan met de hand af met – ook weer – een (zachte) spons of borstel, in combinatie met heet water. Bij het gebruik van koud water kan je aanwinst in de keuken krom gaan trekken of licht beschadigen, en dat willen we natuurlijk niet.

Geen vaatwasser, geen agressieve schoonmaakmiddelen

Bij een niet-geëmailleerde gietijzeren pan geldt ook: doe deze nooit in de vaatwasser en gebruik geen agressief schoonmaakmiddel. Dit kan de natuurlijk aangemaakte antiaanbaklaag beschadigen, waardoor je deze opnieuw aan moet brengen / inbranden.

Na het reinigen

Als je je niet-geëmailleerde gietijzeren pan hebt afgespoeld, dien je deze met een theedoek grondig te drogen. Daarna zet je deze even op een lage temperatuur in de oven zodat het laatste vocht kan opdrogen. Daarna dien je het geheel in te vetten met een beetje plantaardige olie. Zorg er bij dit proces voor dat de olie alle delen van het gietijzer bedekt, gebruik papieren doekjes of een zachte doek om dit te doen.

Zet daarna de pan eventjes op een laag vuurtje om de olie in de pan te laten trekken. Middels dit proces creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag waardoor je nog heel lang prettig en lekker koken kunt. 🙂 Last but not least: berg je pan op, op een droge plek.

Het invetten van een gietijzeren pan

Bron: Getty Images

Bonustip – reinigen met zout

Het leuke van een gietijzeren pan is, dat je deze ook kunt schoonmaken met zout, een truc die uitstekend werkt en ook vrij eenvoudig uit te voeren is. Het beste kun je een grof zout zoals zeezout gebruiken. Strooi dit, eventueel op een laag vuur, in de pan en wrijf het met een doekje langs de aangebakken en plakkende etensresten. Het zout veroorzaakt wrijving waardoor vervolgens alle restjes makkelijk loslaten. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.

Zo zie je: met een beetje zorg gaat zo een pan heeeeel lang mee.

Check ons Home & Living assortiment voor gietijzeren pannen,
gietijzeren braadpannen en alles voor in en om het huis!
NL | BE

Facebook Comments