Veel Voorkomend Onkruid in de Tuin

Veel Voorkomend Onkruid in de Tuin

16 april 2021 Uit Door Tarik El Fehmi

Het is hardnekkig, vergaat niet en komt steeds weer terug, Zo schijnt het. Dat stomme onkruid dat maar een beetje over je planten en gazon heen hangt en je tuin vervuilt. Maar hoe dat onkruid er precies uitziet, die paardenbloem, Weegbree en Zevenblad? Nou, zo.

Dit zijn de meest voorkomende soorten onkruid op een rijtje gezet. Ken de vijand van je tuin! Makkelijk als je de tuin lenteklaar maakt, bijvoorbeeld. En als je dan toch bezig bent: check gelijk onze tips om effectief onkruid te verwijderen.

Zevenblad

Een Zevenblad is een vervelend stuk onkruid

Bron: Hans Erren – Wikipedia

Even voorstellen: dit is de Zevenblad, ze noemen hem zo vanwege zijn zeventallige bladeren maar dit stukje groen staat ook te boek ‘Tuinmansverdriet’, en dan weet je eigenlijk al genoeg. De stengels van dit stuk onkruid zijn namelijk hol en gegroefd en deze plant heeft ook kruipende, ondergrondse uitlopers die rizomen worden genoemd. De wortelstok breekt daarbij makkelijk af waardoor deze moeilijk te verwijderen is. Een beukenhaag kan een natuurlijke barrière vormen, maar als je die niet hebt raden we dit doktersrecept aan.

 

Fire. And lots of it.

Weegbree

Een Weegbree is een vervelend stuk onkruid

Bron: Kurt Stüber – Wikipedia

De Weegbree is er in allerlei soorten en maten maar je ziet ze vaak tussen terrastegels en op onverharde paden, wat de plant niet zoveel deert aangezien ‘ie goed tegen vertrapping kan. Hoewel de plant geen gigantisch grote woekeraar is, doe je er verstandig aan om hem gelijk te verwijderen, nog voordat ‘ie in bloei staat. Dan kan deze zich namelijk minder goed uitbreiden, tenzij de plant al zaadlijsten heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Brandnetel

Een Brandnetel is een vervelend stuk onkruid

Bron: Frank Vincentz – Wikipedia

De klassieker: iedereen kent deze wel uit z’n kindertijd dat ‘ie aan het spelen was in de bosjes. Eerst is er niks aan de hand en dan AU! In totaal zijn er zo een 30 tot 45 soorten van de brandnetel en in de natuur is het zelfs een nuttige plant, al is ‘ie in de tuin ronduit onwenselijk. Trek bij het wieden handschoenen aan en draag desnoods lange mouwen en haal de schoffel er langs. Verwijderen doe je het liefst met wortel en al. Vooral bij de grotere soorten.

 

 

 

 


Distel

Een Distel is een vervelend stuk onkruid

Bron: Ivar Leidus – Wikipedia

Distels zijn er in verschillende soorten en maten maar wat ze over het algemeen met elkaar gemeen hebben is dat stekelige plantjes zijn met bloemen in hoofdjes die omgeven zijn door puntige omwindselblaadjes. De kleur van de bloemetjes is vaak paars, lila of wit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haagwinde

Een Haagwinde is een vervelend stuk onkruid

Bron: Rasbak – Wikipedia

De Haagwinde wordt ook wel ‘pispotje’ of ‘lievevrouweglazeke’ genoemd en ziet er heel liefelijk uit maar schijn bedriegt! De Haagwinde is een woekeraar die ondergrondse wortelstokken vormt die snel kunnen afbreken. Daarbij zijn de stengels van deze plant rechtswindend en winden ze zich om andere planten of palen en omheiningen. Verwijder ze dus gelijk met wortel en al, anders komt de Haagwinde gewoon weer terug.

 

 

 

 

 

 

 

Paardenstaart / Heermoes

Een Paardenstaart is een vervelend stuk onkruid

Bron: Roepers – Wikipedia

Dit is er ook eentje uit de categorie zo snel mogelijk aanpakken en met wortel en tak uitroeien. Z’n takken gaan namelijk diep de grond in en kunnen zich vertakken en breken daarbij makkelijk af. Een nog groter nadeel is dat bij schoffelen of ploegen de wortelstokken kunnen breken in kleine stukjes die opnieuw gaan uitlopen.

Een oplossing is dichte schaduw creëren, daar kan de Paardenstaart / Heermoes namelijk niet tegen. Dit kan je bijvoorbeeld realiseren via dichte beplanting. Ook drainage, bemesting en toevoegen van kalk worden ook wel aangegeven om in specifieke omstandigheden de plant te verzwakken en onder controle te houden.

Succes met wieden!

 

Hank Scorpio houdt ook van onkruid wieden

Facebook Comments