Effectief Onkruid Verwijderen Met Deze Tips

Effectief Onkruid Verwijderen Met Deze Tips

16 april 2021 Uit Door Tarik El Fehmi

We weten nu hoe het eruit ziet, en dat we dat vervelende onkruid verwijderen moeten uit de tuin. Het enige wat we daarvoor nodig hebben zijn de juiste gereedschappen, wat knowhow en doorzettingsvermogen. En nee: geen onkruidverdelger!

Paardenbloem! Weegbree! Zevenblad! Brandnetel! Berg je maar! We gaan onkruid verwijderen!

Wees er vroeg bij

Om te beginnen: houd je tuin bij. Zodra er een ongewenst stuk groen zichtbaar is, is dat een teken om actie te ondernemen, laat het dus niet uit de hand lopen en ga gelijk aan de slag. Verwijder deze gelijk, dit is een belangrijk deel van effectieve onkruidbestrijding.

Alles schoffelen, ook als er niks zichtbaar is

Voordat je aan de slag gaat met bloemen en planten trek je natuurlijk eerst de schoffel door de spreekwoordelijke tent heen. Dus op de plekken waar het onkruid zichtbaar is, maar ook waar het NIET zichtbaar is. Het kan namelijk zijn dat het al groeit en nog niet z’n lelijke gezicht heeft laten zien. Onderschat dus nooit de ouderwetse schoffel in de schuur. Als dat gedaan is kan het goed zijn om de grond nogmaals te controleren om te zien of er niet nog stukken wortel rondslingeren.

Check ons assortiment (tuin)gereedschap bij iBOOD DIY
NL | BE

Karton = onkruidbestrijding

Begin met het snoeien van het ongewenste groen en ruim het op. Als dat in kannen en kruiken is, kun je de grond afdekken met zwart polyethyleen (PE) doek of karton. Zorg ervoor dat alle plekken goed bedekt zijn en verzwaar de materialen zodat ze niet wegwaaien.

Waarom doe je dit? Je berooft het onkruid van essentieel zonlicht, wat nodig is voor de planten om te groeien; zodoende sterven ze langzaam af. In sommige gevallen kan het tot wel een jaar duren maar uiteindelijk sorteert het effect, en de grond wordt op deze manier ook gevoed, wat weer ideaal is voor de bloemen en planten die je op de zelfde plek gaat planten.

Let wel op dat als je karton gebruikt dat je eventueel tape en nieten eerst verwijdert. Ook kan karton naar verloop van tijd gaan rotten door toedoen van de elementen, zorg er dan dus voor dat je het met enige regelmaat verwisselt.

Sla een grenspaal, schaf een schep en schoffel aan

Als het bovenstaande proces achter de rug is, doe je er goed aan om de grond om te spitten of te schoffelen om ervoor te zorgen dat eventuele verdwaalde wortels verwijderd worden en dus niet opnieuw een rommel van je tuin maken.

Heet water en een hooivork

Bij droge grond kan het helpen om een emmer heet water op het strijdtoneel te brengen. Giet het om het onkruid, laat het een paar minuten intrekken en prik vervolgens met een riek of vergelijkbaar stuk gereedschap in de grond rond de plant om deze vervolgens met een hefboombeweging omhoog te lichten. Ook hier geldt: controleer achteraf nogmaals of er niet nog wortels rondslingeren of vastzitten.

“Fire, and lots of it!”

Voor het vrijmaken van bijvoorbeeld kieren tussen tuintegels en looppaden is de onkruidbrander ideaal. Deze werken vaak op butaangas, zijn eenvoudig in gebruik en verbranden de wortel van het onkruid waarna het afsterft.

Wat als er iets afbreekt?

Tijdens het wieden zal je veel aan planten trekken bij het onkruid verwijderen, wees daar echter voorzichtig mee want onkruid breekt makkelijk af. In zulke gevallen is het ook raadzaam om wederom de schoffel erbij te halen om de laatste restjes van de plant los te maken, en om deze handmatig uit de grond te verwijderen. Ook de restjes.

Cover it up

Houd de grond zoveel mogelijk bedekt met gewenste planten zodat onkruid geen kans krijgt. Bij je gazon: zaai kale plekken waar je onkruid hebt weggehaald gelijk in zodat het zo weinig mogelijk kans krijgt.

 

Hank Scorpio houdt ook van onkruid wieden

Facebook Comments