Energielabels per 1 maart 2021

Energielabels per 1 maart 2021

22 februari 2021 Uit Door Tarik El Fehmi

Iedereen die wel eens een elektronisch apparaat of witgoed heeft gekocht, heeft wel eens een energielabel onder ogen gehad. Daarop staat aangegeven hoe zuinig een product is aan de hand van verschillende letters: G of D (afhankelijk van het apparaat) is het minst zuinig, A+++ min een bepaald percentage is het zuinigste. De indeling van deze energielabels gaat per 1 maart 2021 veranderen.

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Een stapje terug, maar waarom?

Om te beginnen: waarom gaat het systeem op de schop? Nou, dat komt door de voortschrijdende technologie. Apparaten zijn nu al zuinig maar worden in de toekomst nog veel zuiniger. Zodoende gaan we in het systeem een spreekwoordelijk stapje terug. Een apparaat dat nu label A+++ -30% draagt, kan per 1 maart 2021 label bijvoorbeeld label C dragen.

Dat doet natuurlijk niks af aan de prestaties van het apparaat dat dit oude label draagt. Het apparaat blijft even zuinig, alleen het label verandert.

De nieuwe indeling

Het nieuwe energielabel doet dus alle varianten met plusjes en percentages – A+++ -30% – in de ban en bestaat uit de categorieën G (minst zuinig) tot en met A (het zuinigst.) En als apparaten met de tijd nog efficiënter worden, kan het label verder uitgebreid worden met bijvoorbeeld A+, A++ en verder.

Voor de duidelijkheid: Hier zie je een oud (links) en een nieuw (rechts) energielabel naast elkaar.

Dit energielabel vervalt per 1 maart 2021

Bron: Wikipedia / Wikimedia

Dit is het nieuwe energielabel per 1 maart 2021

Bron: Wikipedia / Wikimedia

Overgangsperiode

Koop je tussen nu en 1 maart 2021 een apparaat bij iBOOD? Dan bevat je aankoop twee energielabels, een oude en een nieuwe.

Voordelen

Het nieuwe label biedt ons als consumenten voordelen. Met de nieuwe labels kun je apparaten beter vergelijken, ze zijn duidelijker en ook realistischer. Ook zijn er nieuwe, duidelijke icoontjes aangebracht die iets zeggen over de prestaties van een product, iets wat je helpt bij het kiezen.

Voorbeeldjes

Stel: je koopt een vaatwasser, een wasmachine of een tv. Als je dan op het nieuwe energielabel kijkt, zie je dan het energieverbruik per 100 wasbeurten. Bij een tv het energieverbruik in 1000 kijkuren, enzovoorts. Voorheen werd het jaarlijks energieverbruik getoond. Het aantal decibel wordt nu ook weergegeven in geluidsklasses. Net zoals een QR-code die je toegang geeft tot een productendatabase met uitgebreide informatie.

Al met al, biedt het nieuwe energielabel per 1 maart 2021 meer duidelijkheid voor ons als consumenten, en dat is alleen maar prettig. 🙂

Facebook Comments