Mondkapjes kopen – Lolz, Tips & Tricks

Mondkapjes kopen – Lolz, Tips & Tricks

21 oktober 2020 Uit Door Tarik El Fehmi

Eerst niet. Toen ook niet. En een aantal maanden later ook niet. Maar toen! Onverwachts wel! Voor mensen die binnenruimtes bezoeken wordt het vanuit de Nederlandse overheid dringend aanbevolen om mondmaskers (ook wel bekend als stofmaskers) te dragen. Daarbij is het volgende handig om te weten. Natuurlijk ook als je mondkapjes kopen gaat.

Oh, ook willen we nog een beetje kunnen gniffelen, want de tijden zijn al serieus genoeg.

Hamvraag: Waarom dragen we die dingen überhaupt?

Het dragen van een niet-medisch mondkapje (want dat zijn de meeste exemplaren) voorkomt dat druppels uit de neus en mond die je produceert in de lucht komen. Ze eindigen in het masker dat je draagt, en zo bescherm je dus anderen.

Mondkapjes kopen bij iBOOD

De meeste exemplaren die verkocht worden, zijn niet-medisch van aard. Deze voorkomen dat virusdeeltjes die je uitademt verspreid worden. Er zijn ook medische mondkapjes op de markt zoals die met het keurmerk FFP1, FFP2 en FFP3. Deze zuiveren zowel inkomende als uitgaande lucht en worden daarom gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen en tandartspraktijken.

Wat we tussendoor even kwijt willen…

We willen onze lezers en klanten even wijzen op de richtlijnen van het RIVM. Daar staat te lezen dat het dragen van een mondkapje beperkt bijdraagt aan het voorkomen van verspreiding, maar laten we wel wezen: alle beetjes helpen, dus ook een mondkapje draagt een beetje bij. Zeker als meer en meer mensen het doen. En het wordt nu dringend aanbevolen!

UPDATE: “Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.”

En voor nog meer informatie kunt u terecht bij die lachende meneer in pak uit Den Haag en die heer met die kleurrijke schoenen. Zo. Dat zijn we ook kwijt, over tot de orde van de dag. 😉

En nu mondkapjes kopen

Nu is het er tijd voor: mondkapjes kopen. In ons consumables assortiment kom je ze vaak tegen. Van die stoffen mondkapjes die je na gebruik weer in de kliko gooit. Want het is niet de bedoeling dat jij – na 3 uur hetzelfde kapje gedragen te hebben – je mondmasker hergebruikt. Dit kan alleen bij wasbare mondkapjes. Deze uitwasbare mondkapjes zijn vaak grappige mondkapjes of stijlvolle exemplaren. Want ja, je wilt er wel mooi bijlopen. Zonder en mét mondkapje :).

Zo, nu wat lolz tips & tricks om het leven wat dragelijker te maken

Het kan even wennen zijn…

Voor alles is een eerste keer. Dus ook voor het opzetten van een mondkapje, en ook daar geldt, zoals overal, oefening baart kunst. Dat ondervond ook de Australische minister Hunt, en dat zag er ongeveer zo uit. Volgende keer even oefenen voordat de camera’s aangaan? Het hele filmpje check je hier.

Minister Hunt (AU) doet een mondkapje op (1) Minister Hunt (AU) doet een mondkapje op (2) Minister Hunt (AU) doet een mondkapje op (3) Minister Hunt (AU) doet een mondkapje op (4) Minister Hunt (AU) doet een mondkapje op (5)

Bron: 7 News Australia

Maar het is heel erg simpel!

…Om zo een ding op je snufferd te zetten. Maar goed, hoe draag je een mondkapje? Je wast je handen en pakt het schone kapje met beide handen beet bij de elastische oorhaakjes. Het neusgedeelte moet naar boven (duh). Vervolgens plaats je het stofmasker over je mond en neus en zet je de elastische oorhaakjes achter je oren. Last but not least corrigeer je zowel de boven- als onderkant zodat deze goed over de neus en kin vallen. En raak de binnenkant niet aan!

Meerdere ‘how to’s’ vind je hier:.

En het is overigens de bedoeling dat je mond bedekt blijft. Just saying… 

via GIPHY

Irritant, die dingen achter je oren?

Ja snappen we. Als je langere tijd met van die elastiekjes achter je oren loopt, dan gaat de huid aldaar irriteren. Daarom kan het een goed idee zijn om een paperclip op zak te hebben. Hiermee zet je het mondmasker vast zoals op de begeleidende foto hieronder. Hetzelfde werkt ook met een sterk stukje dubbelzijdige tape.

Hedde gij het warm of nie?

De hele tijd met een mondkapje op je neus lopen, kan je een warm en soms ook claustrofobisch gevoel geven. Gelukkig zijn er simpele manieren om die klachten te verminderen. Neem tijdens het dragen een pepermuntje bijvoorbeeld. Dat voelt heerlijk fris aan, koelt en je hebt nog een frisse adem ook. #3xwin. Werkt dat niet voor jou? Ga dan op zoek naar een model, gemaakt van een lichtere stof.

Mondkapjes voor brildragers

Brildragers zullen al gauw merken dat de glazen van hun bril gaan beslaan. Ook hier geldt: ‘waar een wil is, is een weg.’ Het kan al helpen om de lenzen van je bril te wassen met water en zeep. Zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder. Ook een beetje scheerschuim kan wonderen doen. Smeer een beetje op de lenzen en verwijder het zachtjes. Het residu beschermt tegen damp.

Wat uiteraard ook helpt is het neusbeugeltje goed tegen je neus vouwen. Zo verklein je het gat waardoor warme, vochtige lucht naar je bril komt. Wil je het helemaal goed doen? Plak dan een stukje medische tape / verbandtape op de bovenzijde van je mondkapje en je neus. Dit is een veel gebruikte truc onder artsen en verplegend personeel.

Geïrriteerde neus?

Het kan gebeuren dat na een langere tijd dragen van een stofmasker, je neus (of specifieker: je huid) gaat irriteren. Een stukje van een papieren zakdoekje op de brug van je neus of kin kan hier uitkomst bieden. Bevochtig het stukje tissue eventueel met een druppeltje water, zo voeg je een extra laagje bescherming toe en voorkom je schuren en irritatie. Dit helpt overigens ook tegen het beslaan van je bril!

En tot slot…

Wees verantwoordelijk, wees lief voor elkaar. En let op elkaar. We moeten het samen doen. En oja: mondkapjes kopen.

Facebook Comments