9 albums die een platenspeler rechtvaardigen

9 albums die een platenspeler rechtvaardigen

11 mei 2020 Uit Door Bram de Koning

Spotify, Deezer en Youtube hebben muziekliefhebbers veel gebracht: muziek is makkelijker bereikbaar dan ooit. Maar steeds minder mensen nemen echt de tijd om een album te luisteren. Omdat iBOOD vandaag (update: nu niet meer helaas) een Pro-Ject Debut Carbon Platenspeler heeft, hebben we 9 albums op een rijtje gezet, die het hebben van een goede platenspeler rechtvaardigen.

1.       Otis Redding The Great Otis Redding Sings Soul Ballads 

De stem van Otis Redding verdient meer aandacht dan vluchtig aangeklikt te worden in een online streamingdienst. Geen stem die meer emotie bevat als die van Otis. Als je wil weten hoe liefde klinkt, draai dan dit album. En natuurlijk het liefste vanaf vinyl:-)

2.       Nick Waterhouse – Never Twice

Wie zegt dat er tegenwoordig geen goede muziek wordt gemaakt, heeft nog niet naar Nick Waterhouse geluisterd. Deze Amerikaanse singer/songwriter strooit met aanstekelijke songs. Moeilijk om in een genre te vatten en toch heel herkenbaar.

3.       Nathaniel Rateliff & the Night Sweats – Tearing at the Seams

Deze man ziet er uit als een houthakker, maar als hij begint te zingen, hakt het er pas echt in. Met Tearing at the Seams hebben hij en The Night Sweats een geweldig album geproduceerd waar je geen genoeg van krijgt. Mag niet ontbreken in je platencollectie.

4.       Curtis Harding – Soul Power

Curtis Harding blaast nieuwe lucht in de Amerikaanse soul. Met veel up tempo nummers is dit album perfect voor tijdens een feestje, of in de auto. Soul Power uit 2015 was een groot succes, maar ook zijn nieuwe album Face your Fear mag er zijn.

5.       J.J. Cale – Collected

Of het nu bescheidenheid of zuinigheid is weten we niet, maar J.J. Cale heeft te weinig albums opgenomen in een goede geluidsstudio. Deze gitaarvirtuoos uit Oklahoma heeft een heerlijke sound, die het beste tot zijn recht komt op vinyl. Het album Collected is een van de spaarzame albums van goede kwaliteit. Heerlijk laid-back gezongen en ingespeeld door fantastische muzikanten.

6.       US3 – Hands on the torch

Klassieker van Blue Note, die jazz en hiphop op meesterlijke wijze combineert. Beroemdste liedje is de remix van Herbie Hancock’s Cantaloop.

7.       Typhoon- Lobi da Basi

Een Nederlandstalige artiest mag in dit rijtje niet ontbreken. Het album Lobi da Basi van Typhoon vinden wij een van de betere Nederlandstalige albums van deze tijd.

8.       Benjamin Clementine – At least For Now

Deze Engelsman groeide op in Londen, maar verhuisde naar Parijs toen hij 19 was. Clementine speelde jarenlang in bars en hotels en sliep een tijd op straat, voordat hij ontdekt werd door een agent. Zijn debuutalbum was een Europees succes.

9.       Love over Gold – Dire Straits

Deze klassieker van Dire Straits mag niet ontbreken. Zo’n rijk geluid komt het beste tot z’n recht als je er echt voor gaat zitten.

10.   ???

Over smaak valt niet te twisten. Ben jij het volledig oneens met dit lijstje? Geef aan wat jouw favoriete album is.

Facebook Comments