Welk soort boormachine heb jij nodig? Een koopgids

Welk soort boormachine heb jij nodig? Een koopgids

5 februari 2020 Uit Door Tarik El Fehmi

Welke boormachine heb jij nodig?

Boormachines zijn in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er schroef-/boormachines geschikt voor de lichte schroef- en boorklussen tot aan full on pneumatische boorhamers waarmee je gaten in een dikke muur boort. Maar welk type heb jij nou nodig? Wel zo handig om te weten als je een boormachine wilt kopen. Wij loodsen je globaal door de boormachinejungle. Net zoals we dat bij licht deden.

Om te beginnen: de schroefmachine

De naam zegt het eigenlijk al: dit is gereedschap voor lichte schroefklussen. Deze apparaten zijn vaak handzaam en klein, maar zijn dan weer veel minder krachtig dan een schroef-/boormachine. Daar tegenover staat wel een voordeel: door de compacte omvang kun je deze gereedschappen ook gebruiken op plekken waar je weinig ruimte hebt.

Een voorbeeld van een schroefmachine is dit exemplaar van Milwaukee.

Milwaukee schroefmachine

Schroef-/boormachine: doet wat de naam aangeeft

Is alleen te schroeven te weinig? Dan zoek jij een schroef-/boormachine. Deze gereedschappen zijn een stuk veelzijdiger dan een schroefmachine. Zo kun je met een schroef-/boormachine schroeven en boren in hout, metaal en (zachte) steensoorten. Voor het boren in hardere steensoorten en beton is dit type niet geschikt.

Een voorbeeld van een schroef-/boormachine is dit exemplaar van Metabo.
Metabo schroef-/boormachine

Combiboor / Klopboormachine: de allrounder

Zoek je een allround werkpaard? Dan moet je een combiboor hebben. Naast schroeven en boren in hout en metaal bezitten deze apparaten ook een hamermodus, welke je aan of uit kunt zetten. Waar een schroef-/boormachine alleen een roterende beweging maakt, maakt een combiboor hiernaast ook een voorwaartse en achterwaartse beweging. Een kloppende beweging dus.

Zo is het ook mogelijk om gaten te boren in bijvoorbeeld metselwerk. Verwacht niet dat je volledig door een muur heen boort, daar heb je zwaarder gereedschap voor nodig. Maar als je een veelzijdig stuk gereedschap zoekt met meer power om gaten te boren in verschillende materialen: No biggie! Combiboren zijn vaak voorzien van een zelfspannende boorhouder voor een snelle en gereedschapsloze wissel van boor of bit.

Een voorbeeld van een combiboor is dit exemplaar (in een set) van DeWalt.
DeWalt combiboor (in set)

Boorhamer: drillen in beton en harde steensoorten

Als het bovenstaande nog steeds niet genoeg is dan wordt het tijd voor ‘the big guns’. Dit is de boorhamer. Deze maakt een voorwaarste (en achterwaartse) beweging, hij hamert waardoor hij geschikt is voor boren in beton en harde steensoorten. Deze gereedschappen zijn vaak ook geschikt voor beitelwerkzaamheden zodat je bijvoorbeeld tegels kunt verwijderen en sleuven uit kunt hakken. Top als je kabels en leidingen gaat leggen, om maar eens wat te noemen.

Boorhamers brengen veel meer kracht over dan andere boormachines en zijn daarom uitgerust met een SDS(+) of SDS Max boorhouder. Deze houden de boor veel beter op hun plaats dan een zelfspannende boorhouder, die je op andere boren tegenkomt. Met een boorhamer is het mogelijk om normaal te boren, schroeven gaat niet.

Een voorbeeld van een boorhamer is dit exemplaar Bosch Professional.
Bosch Professional boorhamer

Slagschroevendraaier: voor zwaar schroefwerk

De slagschroevendraaier heeft een hoog aandraaimoment en haalt daarmee zeer hoge snelheden waardoor dit gereedschap zeer geschikt is voor zware (schroef)applicaties. Denk aan heel veel schroeven, bouten en moeren aan- of losdraaien, ook die van je auto.

Zo worden ze vaak gebruikt door professionals die veel in compacte ruimtes en boven hun hoofd werken en ook in een industriële context kom je dit gereedschap vaak tegen. Slagschroevendraaiers zijn voorzien van een zeskantige bithouder en zijn zeer geschikt om zeer vaste schroeven los te draaien.

Een voorbeeld van een slagschroevendraaier is dit exemplaar van Metabo.
Metabo slagschroevendraaier

Vragen?

Hopelijk heb je wat aan deze informatie gehad. Ons doel is niet geweest om alle verschillen uit te leggen maar om een globaal overzicht te bieden. Welke boor gebruik ik voor welke klus? En boven alles weet je nu welke boormachine jij wilt kopen. Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben: stel ze hieronder. En anders: welke boormachine ga jij kopen? 🙂

Facebook Comments