Is een NAS Server iets voor mij?

Is een NAS Server iets voor mij?

21 januari 2020 Uit Door Tarik El Fehmi

Op iBOOD komt dit product regelmatig voorbij: de NAS Server. Maar wat kun je eigenlijk met dit wonder van de moderne technologie? Kort gezegd is een NAS een privé-opslag. Jouw digitale veilige haven waarop je al jouw gegevens (muziek, foto’s, noem maar op) kwijt kunt. Laten we dat eens nader bestuderen. Zo in het nieuwe jaar.

Iedereen die het technologische gedeelte wil overslaan: check het kopje ‘Toepassingen’ om te zien wat je met een NAS kan.

Voordelen

Zo een apparaat in huis hebben staan biedt je veel voordelen. Om te beginnen heb je met een NAS al je data centraal en veilig opgeslagen, (veel modellen bieden encryptie) zonder hulp van externe bedrijven.  Via een app is het mogelijk om je data te benaderen, te downloaden, en ook te delen met anderen. Binnen en buiten jouw wifinetwerk kunnen meerder mensen toegang hebben als jij dat wilt en ook het streamen van media naar verschillende apparaten is mogelijk. Ook niet onbelangrijk: een NAS is qua geheugen vaak uitbreidbaar, energiezuinig en – voor de techneuten – goedkoper dan een complete server huren. Zeker op de lange termijn.

Definitie: wat is een NAS server?

NAS staat voor Network Attached Storage en is in feite een server met een aantal harde schijven die aangesloten is op jouw thuis- of bedrijfsnetwerk. Een NAS maakt gebruik van het TCP/IP protocol om gegevens over te brengen. Aansluiting op het Internet geschiedt via een netwerkkabel. Net zoals andere computers en servers heeft een NAS een processor, RAM en een besturingssysteem. Dit varieert per merk.

Aantal bays / sleuven

Een NAS is uitgerust met bays / sleuven, het aantal verschilt per model. Hierin plaats je de harde schijven. Het ene model heeft er twee, de andere vier of zelfs vijf. De maximale capaciteit van een schijf die een NAS gebruiken kan verschilt ook per model. Stel je hebt een 4 bay model en je kunt per bay een schijf van maximaal 2 TB kwijt, dan heb je over maximaal 8 TB aan opslag beschikking. Je kan natuurlijk ook met kleinere schijven beginnen en later, als je wilt opschalen, grotere schijven gebruiken.

RAID Typen

Een NAS gebruik je dus om je data op te slaan. Je muziek, foto’s belangrijke documenten en noem maar op. Daar borduren we zo op verder. Want een belangrijk kenmerk van een NAS is dat deze opslagruimte op verschillende manieren in te delen en te gebruiken is.

Dit noemen we RAID typen en daarover kun je hier meer lezen. Nogmaals: voor concrete toepassingen check je het kopje ‘Toepassingen.’

JBOD

JBOD staat voor ‘Just A Bunch Of Disks’ en is eigenlijk geen RAID type. Bij deze instelling heb je de volle beschikking over de ruimte van alle harde schijven in je NAS. Als een schijf kapot gaat, ben je de data op die schijf kwijt. De andere schijven blijven intact.

RAID 0

Bij een RAID 0 configuratie wordt de opgeslagen data verdeeld over de beschikbare harde schijven. Bij deze configuratie worden gegevens tegelijk opgehaald en opgeslagen waardoor je theoretisch een verdubbeling in leessnelheid haalt in vergelijking met de modus JBOD. Een nadeel dat met JBOD gedeeld wordt: als een schijf kapot gaat, gaat de data op alle schijven verloren.

RAID 1

Binnen deze opstelling maakt één schijf steeds een kopie van de andere schijf. Voor RAID 1 heb je dus minimaal 2 schijven nodig. Een voordeel: als de data op één schijf om wat voor reden dan ook sneuvelt, blijft de data op de andere schijf behouden. Je hebt immers een exacte kopie.

RAID 5

Aangezien varianten 2, 3 en 4 in de praktijk weinig worden gebruikt of achterhaald zijn, gaan we door naar RAID 5. Deze variant werkt met minimaal 3 schijven en heeft het grote voordeel dat al je data bewaard blijft als een schijf wegvalt. RAID 5 maakt gebruik van block-level striping met verdeelde pariteit. Opgeslagen informatie wordt verdeeld over de schijven en vereist is dat alle schijven op één na moeten werken. Als een schijf niet meer werkt, kunnen ‘subsequent reads’ berekend worden vanaf de verdeelde pariteit zodat dataverlies voorkomen wordt.

RAID 6

RAID 6 is vergelijkbaar met RAID 5 maar voegt een extra pariteit toe waardoor het totaal op 2 komt te staan. Deze pariteiten worden vervolgens op alle schijven bewaard, je hebt er overigens minimaal 4 nodig. Nu het grote voordeel: Twee willekeurige harde schijven kunnen in deze set up stoppen met werken ZONDER dat er permanent dataverlies optreedt. Na het plaatsen van nieuwe harde schijven wordt ja data hierop gereconstrueerd.

RAID 10

Dit is een zogenaamde nested RAID, oftewel een combinatie van RAID 0 en 1 waarin gebruik wordt gemaakt van striping en mirroring. Zodoende geniet je van een gouden combinatie van snelheid (RAID 0) en betrouwbaarheid (RAID 1).

Synology Hybrid RAID

Sommige NAS fabrikanten ontwikkelen hun eigen systeem, Synology is daar een goed voorbeeld van. SHR moet opslagbeheer versimpelen en tegemoet komen aan de behoeften van gebruikers die (nog) niet bekend zijn met RAID als opslagsysteem. Je kunt schijven van verschillende groottes gebruiken om opslagvolume te creëren die optimaal presteren qua capaciteit en prestaties. Er wordt minder schijfruimte verspild.

Als je genoeg schijven inzet, Laat SHR een redundantie van 1 tot 2 schijven toe. Dat betekent dat 1 tot 2 schijven de geest kunnen geven zonder dat er dataverlies optreedt. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van het aantal schijven in je Synology NAS.

Toepassingen van een NAS

Een NAS biedt je 1001 mogelijkheden bij het opslaan en benaderen van je data. Om te beginnen kun je hierop alles kwijt wat je digitaal lief is zonder gebruik te maken van een derde Cloud partij zoals Dropbox of Google. Het is dus in combinatie met de juiste RAID een ideale backup voor thuis of op kantoor. Ook is het mogelijk om je data te downloaden of streamen via een app. Zo heb je al je bestanden eigenlijk in je zak, zolang er een Internetverbinding voorhanden is.

Mediaserver

Het is natuurlijk afhankelijk van een welke NAS server je in huis haalt maar veel modellen zijn ook inzetbaar als (DLNA) mediaserver zodat je kunt streamen naar bijvoorbeeld je mediaspeler, smartphone of smart tv. Bij merken zoals Synology en Thecus zijn er apps voorhanden die je kunt installeren zodat je meer media-opties tot je beschikking hebt.

Downloaden en delen

Het downloaden van bestanden is mogelijk en ook BitTorrent wordt vaak ondersteund, en in sommige gevallen ook downloaden uit nieuwsgroepen. Ideaal dus als je daar veel mee bezig bent. Ook bestanden delen via links en DLNA behoort vaak tot de mogelijkheden. Als je foto’s op je NAS server zet, kun je deze bijvoorbeeld delen met anderen via DLNA of een gedeelde map. Veel modellen hebben een fotoviewer / plugin in het besturingssysteem zitten zodat je alles op een geordende wijze bekijken kan.

Een functie ontbreekt? Download hem!

Als jouw apparaat een bepaalde functionaliteit niet heeft, dan is deze vaak te downloaden. Merken zoals Synology, QNAP en Asustor bieden deze mogelijkheden aan. Download bijvoorbeeld een plugin op je NAS server zodat je je website en een CMS (WordPress, Joomla! of Drupal) kunt installeren. Hosten kan zo vanuit je huis of kantoor!

Een printserver voor je kantoor behoort vaak tot de mogelijkheden, mits deze nog niet is ingebouwd. Sommige NAS servers zijn met een plug in (of zelfs zonder) als mediaserver te gebruiken. Heb je beveiligingscamera’s in huis? Dan is er vaak een mogelijkheid om de streams van je camera’s op te nemen op de harde schijven van je NAS.

Wat is juist voor mij?

Er is dus een hoop mogelijk. Maar het eerste waar je aan moet denken is het volgende. Waar ga je de NAS server voor gebruiken en hoeveel schijven heb ik daarbij nodig? En wat wil ik precies? Voor thuisgebruik volstaat wellicht een NAS met 2 bays, mediaservertoepassingen en de mogelijkheden om de NAS als cloud te gebruiken.

Een gevorderde gebruiker wil dat misschien, maar ook een eigen site en CMS hosten en printers in zijn/ haar netwerk delen. Dan ga je voor een uitgebreider model. Hetzelfde geldt voor een ondernemer die een hoop opslag en functionaliteit nodig heeft. Maak dus een lijstje van functies voor jezelf, en ga op basis daarvan op zoek naar een NAS die bij jou past.

Heb jij al een NAS? Waarvoor gebruik jij hem? 🙂

Facebook Comments