We hebben allemaal wel eens moeite met in slaap komen, maar wat als dit zo erg is dat dit je functioneren gaat beïnvloeden? Één op de vijf mensen geeft aan last van slaapproblemen te hebben. Met deze simpele, maar belangrijke tips slaap je binnenkort weer als een baby:

1. Zorg voor regelmaat

Leer je lichaam aan wanneer het nachtrust kan verwachtenBekend is dat mensen met een wisselend ritme meer moeite hebben met in slaap vallen dan mensen met een vast ritme. Ook als je geen wisseldiensten draait is het niet altijd makkelijk een vast ritme aan te houden. Probeer elke dag een vaste tijd te kiezen waarop je je lichaam klaarstoomt voor de nacht. Hou hierbij rekening met het aantal uur dat jouw lichaam nodig heeft om goed uitgerust wakker te worden. Hoeveel uur je per nacht aan slaap nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en levensstijl. Gemiddeld is dit voor volwassenen tussen de zeven en acht uur.  

2. Vermijd schermen voor het slapen

Stop ruim voor je naar bed gaat – minimaal één uur voor het slapen – met het kijken naar schermen. Niet alleen televisie– en computerschermen, maar vooral ook tablets en telefoons zorgen dat onze hersenen actief blijven door de constante levering van informatie en door het ‘blauwe licht’.  

 

3. Beweeg voldoende

Mensen die actief zijn slapen beter. Een oorzaak van slecht in slaap komen kan zijn dat het lichaam nog te veel energie heeft. Voor lichaam en geest is het belangrijk genoeg te bewegen. Kijk eens of je kunt lopen of fietsen naar je werk, of dat je vanuit je werk naar de sportschool gaat om een “inkakker”  na het eten te voorkomen. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk sport of beweging te combineren naast een drukke baanmaar het is echt belangrijk te kijken naar welke mogelijkheden bij jou passen. Als het overdag niet lukt, kun je ook een avondwandeling maken. 

 

4. Slaapkamer

De slaapkamer waarin je slaapt bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je nachtrust. Belangrijke aspecten zijn licht, geluid, comfort en ventilatie. Een slaapkamer moet rust bieden, geen zorgen. Houdt deze daarom netjes en georganiseerd. Zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is, maar dat er in ieder geval altijd frisse lucht is. Kijk ook eens of je kussen en matras nog van voldoende kwaliteit zijn, en verschoon daarnaast regelmatig je beddengoed.  

5. Maak je hoofd leeg

Niet ontspannen zijn voordat je naar bed gaat, helpt je zeker niet goed te slapen. Zorg dat je zoveel mogelijk zorgen van je af zet voordat je naar bed gaat. Maak eventueel een lijstje met dingen die je dwars zitten 

Zorg dat je ontspant voordat je aan je slaap routine begint, en ga nooit direct na het sporten of eten naar bed. Pieker je? Pak een notitieblok en schrijf je zorgen van je af, of lees een boek om je af te leiden. Leg deze dan wel weer op tijd weg. 

Facebook Comments