Licht: Elke ruimte de juiste kleurtemperatuur!

Licht: Elke ruimte de juiste kleurtemperatuur!

8 augustus 2019 Uit Door Tarik El Fehmi

Kelvin, is dat niet ons buurjongetje? Neen, dat is de kleurtemperatuur van een lichtmiddel of lamp. Hieraan kun je zien of het licht warm of koud van aard is. Deze eenheid wordt altijd op de verpakking vermeld en wordt uitgedrukt in duizendtallen: van warm wit (2700 K), naar wit (3000 K) en ook koud wit. Dan hebben we het over lichtmiddelen van ongeveer 6000 Kelvin.

Maar nu de hamvraag: Welk licht is geschikt voor waar? Hier zijn een paar richtlijnen. Voor info over lumen versus Wattages kun je hier terecht.

Zeer warm wit licht: <2700 K

Alle lampen met een kleurtemperatuur (dus Kelvin) tot 2700 K geven een zeer warm wit licht af. Deze zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld sfeerverlichting. Het type licht wat je wilt hebben als je in romantische setting aan het dineren bent met je partner of als je lekker wilt ontspannen. Gebruik deze bijvoorbeeld in spotjes. Voor extra controle gebruik je een dimbare (led)lamp.

De juiste kleurtemperatuur maakt sfeer!

Warm wit licht: 2700 – 3300K

De kleur warm wit vind je vaak terug in leefomgevingen zoals huiskamers, slaapkamers en noem maar op. Iedere ruimte die lekker huiselijk en gezellig moet zijn, voorzie je (minimaal) van lichtmiddelen met deze kleurtemperatuur. Een beetje spelen en combineren met verschillende kleurtemperaturen en dimmen wordt natuurlijk aangeraden. Net wat je ding is.

Koel wit licht: 3300 – 5300K

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de koele variant van 3300 – 5300 K, koel wit licht. Dit is uitstekend voor ruimtes waar je sterke verlichting nodig hebt en het zicht optimaal moet zijn. Deze kleur onthult details die warm wit licht niet toont. Ook als je je goed wilt concentreren is dit aan te raden. De studeerkamer, een ruimte boven het aanrecht en de schuur waar veel geklust wordt zijn geschikte ruimtes om te verlichten met 3300 – 5300 K lichtmiddelen.

Daglicht: >5300K

Alle lampen met een aanduiding van 5300 K en hoger, dragen het label daglicht. Dit wordt vaak gebruikt in magazijnen, medische ruimtes en parkeergarages. Plekken waar gewerkt wordt, of ruimtes die een hele specifieke taak hebben worden heel vaak verlicht met dit soort lichtmiddelen. Deze lichtkleur kom je ook vaak tegen in schijnwerpers.

DIT ZIJN GEEN IN STEEN GESLAGEN WAARHEDEN!

Let op: dit zijn slechts richtlijnen. Licht is en blijft een kwestie van smaak dus kijk vooral ook wat bij jou past. Hopelijk kom je met deze richtlijnen al een heel eind. Opdat je maar minder hoeft na te denken, en minder tijd kwijt bent als je lampen gaat bestellen.

Facebook Comments