Vegan BBQ: Tips & tricks

Vegan BBQ: Tips & tricks

13 juli 2018 Uit Door Freek Ronner

“Of: hoe de vegan in je leven te koesteren”

Daar sta je dan. Spatel in de ene hand, tang in de ander, lekker aan het barbecuen in de tuin. Al je vrienden zijn present en de drank vloeit rijkelijk. Het is zomer, dus genieten geblazen. Maar ja, dan is er altijd die ene vegan vriend. Nu kun je hem of haar een droog blok tofu voorschotelen, maar je kan óók lief zijn voor de vegan in je leven.      

En met deze tips & tricks voor een vegan barbecue is dat precies waar we je mee helpen.

Tofu & tempeh: voorbereiding is alles

Lekkere, mooie alternatieven voor vlees hoeven helemaal niet veel werk te kosten. Het belangrijkste is vooral dat je op tijd begint. Als je niet gaat voor de voorverpakte burgers en worstjes, zijn tofu en tempeh de meest logische keuzes. Wil je deze bereiden, dan is het állerbelangrijkste om ze op tijd te marineren.

Tofu zul je ten eerste willen ontdoen van het vocht. Hier kun je lekker creatief mee zijn: leg het blok tofu op een droge doek en stapel vervolgens je minst favoriete boeken op de tofu. Zo wordt het water er uitgedrukt, kan de tofu smaak véél beter opnemen en – misschien wel het fijnst – heeft hij minder de textuur van een natte spons. Ga je overigens voor gerookte tofu, dan heb je én direct meer smaak te pakken én hoef je het blok niet meer te ontdoen van vocht. Handig om te weten. 😉

Heb je het meeste vocht eruit, snijd dan het blok in kleinere stukjes en zet het met een marinade in de koelkast. Je kunt uiteraard voor een BBQ saus of iets vergelijkbaars gaan, maar experimenteren is een stuk leuker. Denk aan sojasaus, ketjap, sriracha, gember, knoflook, sambal en saté: allemaal heerlijke toevoegingen.

De tempeh is een stuk minder werk; koop, net als bij de tofu, een groot blok en snijd deze vervolgens in zo grote mogelijke plakken. Ook deze kun je in een marinade in de koelkast leggen en na een paar uur al gebruiken. Kant-en-klare tempehreepjes of -blokjes zijn een no-go: deze vallen direct door de grill én zijn voorgekruid. Je wil ze juist een eigen, mooie smaak meegeven. Anders heeft niemand het over je uitzonderlijke kookkunsten!

Not all bread’s created equal

Een stukje over brood? In een artikel over vegan barbecuen? Brood is brood. Toch? Nou, niet helemaal. Als je de eerdergenoemde tofu en tempeh of vegan burgers, worstjes, etc. op een wit bolletje wil doen, heb je al snel te maken met melk. De meeste voorverpakte zachte broodjes van de supermarkt hebben dit namelijk als ingrediënt om ze licht en fluffy te houden.

Ga dus níet voor de klassieke bolletjes, maar koop mooi stokbrood, foccacia, pistoletjes en Italiaanse bollen. Niet alleen is dit brood vegan, maar laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekkerder.

Groente saai? Mooi niet!

Dat groente een slechte reputatie in Nederland heeft, is niet zo raar. Blijkbaar hebben we in ons kikkerlandje ooit besloten groente in een pan water te gooien, te koken en direct te serveren. Kruiden, opbakken of frituren hebben we nooit van gehoord. Zonde, want je kan de heerlijkste dingen doen met groente.

Denk aan het marineren van plakken aubergine en deze op de grill gooien. Of maïs met (zelfgemaakte) vegan kruidenboter in zilverfolie. Of groene asperges, puntpaprika’s en zelfs citrusvruchten voor een frisse noot. Ja, ook fruit verdient een plekje op de BBQ, al is het niet het eerste waar je aan denkt. Chargrilled citroen? Yes please!

Saus is liefde, saus is leven

En dan zijn er nog de sauzen. Niemand durft het toe te geven, maar het is stiekem wat we allemaal het lekkerst vinden aan dat hele barbecue gebeuren. Gaat het om de vegan op je feestje tevreden houden, dan kun je met rode sauzen over het algemeen niet fout gaan. Deze bevatten praktisch nooit ei, zuivel of andere dierlijke producten. Witte sauzen bevatten standaard ei of zuivel en zijn dus niet geschikt.

“Maar knoflooksaus dan?” horen we je al uitschreeuwen. Nou, die kun je heel gemakkelijk zelf maken. Koop simpelweg een vegan mayonaise, voeg hier citroensap, verse kruiden en een gezonde dosis knoflook aan toe, en je hebt een heerlijke homemade knoflooksaus. Een kind kan de was doen.

Wat betreft satésaus is het een kwestie van ouderwets de ingrediëntenlijst checken. Veel ‘normale’ satésaus is vegan, maar er zijn ook varianten op de markt met melk. Skip deze: niet alleen zijn ze niet vegan, maar welke Indonesiër doet er nou koeienmelk in z’n satésaus? Juist ja. En hee, het is natuurlijk ook mogelijk je eigen satésaus te maken. Pindakaas zonder toevoegingen, ketjap, sambal en wat kokosmelk naar smaak en bam: je hebt een heerlijke saus te pakken.

Vergeet de extra’s niet

Ten slotte is het belangrijk dat je je vegan vrienden en familie niet afzondert en in een BBQ ghetto plaatst. Heb je voor iedereen hetzelfde verzorgd, maar voor de vegan enkel een handvol alternatieven, dan ontstaat er al snel een scheiding. Zorg dus voor lekkere vegan extra’s waar iedereen van houdt; zo wordt er ook daadwerkelijk gedeeld.

Denk aan olijfjes, chippies (uitkijken met paprikasmaak!), een frisse salade, zuur en smeerseltjes als hummus, muhammara en rode tapenade. Het zijn de extra’s die een barbecue veranderen van “wat hompen vlees” naar “een uitgebreid eetfestijn”. Doen dus!

Facebook Comments