Welke zonnebril past bij jou?

Welke zonnebril past bij jou?

7 juni 2018 Uit Door Bram de Koning

Als wij ergens goed in zijn met ons allen, dan is het wel klagen over het weer. Maar laten we eerlijk zijn, wat hebben we de afgelopen weken al kunnen genieten van de zon. Lekker sporten buiten, drankjes drinken op het terras of één van de eerste festivals van het seizoen pakken. Genieten toch? Kort broekje, zonnebrilletje op en gaan! Maar dat zonnebrilletje moet er natuurlijk wel goed uit zien en lekker zitten. Maar waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een goede zonnebril?

We hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Montuur

Een bril op je neus accentueert jouw gelaatstrekken, dus is het van essentieel belang dat je weet welk montuur bij je gezicht past. Er zijn verschillende checks om te zien wat voor vorm gezicht je hebt. Voorbeelden zijn een rond gezicht, of juist hoekig, ovaal of hartvormig. Een ovaal gezicht herken je bijvoorbeeld aan een langwerpig gezicht en een kaaklijn die langzaam overgaat naar de kin. Een ovaal gezicht is bij de jukbeenderen het breedst en wordt smaller aan je kin en voorhoofd. Voor dit type gezicht past nagenoeg elk montuur, maar voor een rond gezicht is een (recht)hoekig montuur meer geschikt. Maar uiteraard ben jij vrij om te bepalen wat je zelf mooi vindt.

Soort glazen

Er is niet echt een goed of slecht tussen de verschillende soorten glazen, maar de één heeft andere kwaliteiten dan de ander. Glas heeft een geweldige optische helderheid en is krasbestendiger dan polycarbonaat. Maar glas is ook zwaarder dan polycarbonaat of acryl en daarnaast gaat glas een stuk sneller stuk bij een val.

Polycarbonaat heeft een goede helderheid en is daarnaast licht en betaalbaar. Een nadeel van polycarbonaat is dat het minder krasbestendig is.

Een goedkoop alternatief voor polycarbonaat is acryl. Acryl is minder duurzaam en minder helder dan polycarbonaat of glas.

Gepolariseerde glazen

Het is absoluut niet zo dat polariserende glazen ontzettend duur hoeven te zijn. Natuurlijk, de duurdere zonnebrillen hebben vaak gepolariseerde glazen, maar je hoeft niet per se diep in de buidel te tasten voor deze glazen. Al vanaf 20 à 25 euro (zeker bij iBOOD ??) kan je al een kek brilletje uitzoeken met polariserende glazen.

Maar wat doen die glazen nou eigenlijk?

Zonder glazen Gekleurde glazen Gepolariseerde glazen

De bovenstaande afbeeldingen zeggen eigenlijk genoeg. Gepolariseerde glazen neutraliseren de hinderlijke schitteringen. Zoals hierboven zie het zonlicht dat weerkaatst op het wegdek, maar ook de schittering van de sneeuw tijdens wintersport wordt weggenomen. Daarnaast geven de glazen rust aan je ogen.

Lenscategorie

Nog een term die je vaak langs ziet komen bij de aanschaf van een bril. Vooral bij wintersportbrillen is dit een belangrijk punt. De lenscategorie van een zonnebril heeft te maken met de hoeveelheid zonlicht dat de glazen tegen houdt. Hoe hoger de lenscategorie, hoe meer zonlicht de glazen tegenhouden. Hoe donker de glazen zijn, wordt aangegeven met een categorie, van 0 tot maximaal 5, waarin de zonnebril valt.

Lenscategorie Licht doorlating Omstandigheden
0 80 – 100% Filtert geen zonlicht maar biedt bescherming van de ogen tegen insecten en opspattend vuil en geeft meer contrast.
1 43 – 80% Geschikt voor bewolkte weersomstandigheden.
2 18 – 43% Geschikt voor lichtbewolkte tot zonnige weersomstandigheden
3 8 – 18% Geschikt voor zonnige weersomstandigheden.
4 3 – 8% Geschikt voor uitzonderlijk, zeer fel zonlicht.

(Dit is volgens de Europese norm ISO 8980-3.)

UV-bescherming

Elke bril houdt UV-straling tegen, want elk stukje plastic of glas biedt bescherming tegen ultra violette straling. Laat je niet teveel beïnvloeden door hoge aantallen UV-bescherming op de bril. Wil je toch de optimale bescherming, neem dan eentje met 100% UV bescherming of UV-400 label. Het is belangrijk dat het montuur jouw ogen goed afschermt. Hij moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat het UV-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. Maar de kleur heeft geen effect op de UV-bescherming.

Al met al komt er dus nogal wat bij kijken bij een aanschaf van een zonnebril. We kunnen je (helaas) geen advies geven over welke bril het beste bij jou past. Jij zal moeten afwegen waar je het meeste waarde aan hecht. Voor nu, wensen we jou een geweldige, zonnige zomer toe!

Bronnen:
https://www.uzleuven.be/nl/oogziekten/news/16/06/23/zonnebril-kopen-waar-moet-u-op-letten
https://oogfonds.nl/alles-over-ogen/tips-voor-gezonde-ogen/zonnebril/
https://www.brillen24.nl/brillen/over-onze-gepolariseerde-glazen.html/
https://www.brilonline.com/over-brilonline/hoe-vind-ik-de-juiste-bril/
https://www.fuva.nl/blogs/informatie/de-verschillende-glazen-van-een-zonnebril/

Facebook Comments