Elke mens zijn wens: welke televisie past het beste bij jou?

Elke mens zijn wens: welke televisie past het beste bij jou?

16 mei 2018 Uit Door Bram de Koning

Het kiezen van een televisie is vandaag de dag moeilijker dan ooit. Ga je voor een OLED of “gewoon” een LED TV? Is er een merkbaar verschil tussen 50 en 100 Hertz? En moet je nu echt per sé voor een 4K model gaan of volstaat Full HD nog?

Kortom, genoeg vragen. Tijd om deze eens te beantwoorden.

OLED of toch gewoon LED?

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker langskomen: OLED is helemaal de bom. En als je kijkt naar de levendige kleuren en vooral het intense zwart dat OLED-displays kunnen oproepen, ben je geneigd dit te geloven. Omdat bij een OLED televisie de onafhankelijke pixels uitgezet kunnen worden, kan de perfecte contrast ratio behaald worden. Dus ja, OLED televisies zien er prachtig uit, maar… ze komen ook zeker met een prijskaartje.

Een 55” 4K LED TV (vroeger aangeduid als LCD) kost tegenwoordig zo’n 600, 700 euro. Een even grote 4K OLED TV? Dan kijk je al snel naar 1500 euro of meer. Nu hebben OLED televisies inderdaad een ongekend mooi beeld en als je 1) het beste van het beste wil en 2) hier het geld voor hebt, is het ook zeker het overwegen waard. Maar ook met een “ouderwetse” LED TV kun je genieten van een hoge resolutie (komt zo aan bod), HDR (komt óók zo aan bod) en de nieuwste smart TV-functionaliteiten (je snapt ‘m al, ook dit komt aan bod).

Kortom: já, OLED is het waard en néé, je bent allesbehalve slecht af met een LED televisie. Simpelweg een kwestie van budget dus.

Full HD of meteen voor 4K?

Naast OLED wordt ook 4K continu aangehaald als dé reden om een nieuwe televisie te kopen. Is 4K een stuk mooier dan een Full HD-resolutie? Ja. Okee, mooi, op naar het volge… nou, nee, wacht. Het ligt iets genuanceerder dan dat. Já, 4K ziet er een stuk scherper uit dan Full HD. In plaats van 1920 x 1080 pixels kijk je naar 3840 x 2160 stuks. Dat is een flink verschil. Maar wannéér heb je hier iets aan?

Op het moment van schrijven biedt bijna geen enkele provider een 4K televisie-abonnement aan, dus je favoriete uitzendingen zul je niet in deze resolutie kunnen bekijken. Op een dienst als Netflix kun je – met het duurste abonnement – genieten van 4K series en films, maar het betreft momenteel een bijzonder klein aanbod.

Wat er dan overblijft aan 4K content? Relatief dure 4K Blu-Ray films (waar je natuurlijk een 4K Blu-Rayspeler voor nodig hebt), een handvol YouTube filmpjes en games op je PlayStation 4 of Xbox One. Nou ja, de duurste varianten hiervan dan: alleen de PlayStation 4 Pro en Xbox One X kunnen (enkele) games in daadwerkelijke 4K-resolutie afspelen.

Het moge duidelijk zijn: 4K ziet er geweldig uit, maar er is momenteel nog héél weinig dat ook daadwerkelijk in deze resolutie wordt aangeboden. Ben je een hardcore gamer en beschik je over een PlayStation 4 Pro of Xbox One X – of de intentie er één te kopen – of ben je van plan een 4K Blu-Ray collectie op te bouwen, dan kun je niet fout gaan met een 4K televisie.

Gebruik je televisie voor het kijken van het Acht Uur Journaal, Wie Is De Mol? en van tijd tot tijd een DVDeetje? Dan is het oprecht geen slecht idee nog even te wachten met 4K. Een FulL HD TV van 55” of groter kost een stuk minder dan een 4K exemplaar en je kunt altijd nog overstappen over een paar jaar als er meer 4K content beschikbaar is.

50 Hertz, 100 Hertz, wat maakt het nu allemaal uit?

Op het iBOOD forum zien we het vaak genoeg: “Geen 100 Hertz? Laat dan maar!” Maar wat houdt dat Hertz nu in en waarom is het zo belangrijk? Hertz slaat op de beeldverversing: hoeveel beelden er per seconde op je scherm verschijnen.

“Maar 50 beelden per seconde, dat zou toch genoeg moeten zijn? Al helemaal als films maar 24 beelden per seconde tonen!” Ja en nee. Bij films zjin we die 24 fps al meer dan een eeuw gewend; worden het meer beelden, dan ziet een film er plotseling uit al seen soapserie (denk aan The Hobbit-trilogie met 48 fps). Maar net zoals we 24 fps zijn gewend bij films, zijn we een hoger aantal gewend van het nieuws, televisieseries en games.

Kijk je enkel televisieseries en soms een filmpje, dan zit je oprecht goed met een 50 Hertz toestel. Ben je daarentegen een fanatiek gamer of kijk je regelmatig live sportwedstrijden? Dan moet je al snel kijken naar een 100 Hertz (of zelfs 200!) toestel. De beelden van een WK wedstrijd of PlayStation 4 game kunnen namelijk zo snel veranderen, dat je ook een televisie wil die hier zo snel mogelijk op inspeelt; vandaar dat een hoge beeldverversing een must is bij deze content.

En HDR? En het besturingssysteem? En, en, en?

Er zijn ten slotte natuurlijk nog tal van andere factoren. Waar het een paar jaar geleden nog moeilijk was om een TV te vinden met degelijke HDR-ondersteuning (High Dynamic Range), is het intussen zo’n beetje de norm dat elke televisie verschillende varianten ondersteunt. Ondersteunt je TV “HDR10”, dan zit je goed. Dit wordt momenteel gezien als dé standaard en is ook de vorm van HDR die wordt gebruikt door bijvoorbeeld de PlayStation 4 en Xbox One.

Kijk je dan naar het besturingssysteem van je televisie, dan is er wel héél veel te kiezen. Het besturingsssyteem van je TV bepaalt hoe en of je kan browsen, Netflixen, content van USB-apparaten afspelen, et cetera. Heb je een Samsung telefoon, dan is het bijvoorbeeld waard om ook een Samsung televisie te overwegen. Met het Tizen-besturingssysteem kun je dan namelijk niet alleen beeld en geluid van je telefoon naar je TV streamen, maar ook vice versa. Verder gamen of een serie kijken in bed? Met Tizen is dit geen probleem!

Ga je voor een TV met Android TV-functionaliteit, dan heb je beschikking over tal van apps via de Google Play Store; een welkome toevoeging. Zo kun je allerlei apps – waaronder games! – installeren op je televisie. Het aanbod hiervan op Android TV is aanzienlijk groter dan bij concurrenten met een eigen besturingssysteem. Chromecast is daarnaast ook geïntegreerd in dit platform.

Gaat het om puur gebruiksgemak, dan is webOS van LG een uitschieter. LG heeft de smart TV-ervaring uiterst intuïtief en comfortabel gemaakt en weinig bedrijven kunnen claimen zó’n toegankelijke smart TV-omgeving aan te bieden. Hoef je niet superveel functionaliteit, maar moet alles vooral simpel, overzichtelijk en clean zijn? Overweeg dan een Panasonic set met Firefox OS. Noem het barebones, maar wat er is werkt als een tierelier.

De verschillende televisies op een rijtje

Als we de mogelijkheden zouden onderverdelen in brede categorieën, zouden we uitkomen op de volgende 4 labels:

 

  • Beste van het beste: wil je het beste van het beste, heuse cutting-edge technologie en heb je een 4K Blu-ray verzameling en/of een Xbox One X? Dan is dít jouw hoekje. (€1200,- of meer)
  • Games en sportwedstrijden: houd je van haarscherp beeld en sportwedstrijden met vloeiend beeld, maar sluit je liever niet een tweede hypotheek af voor de TV? Dan ben je hier op je plek. (€600,- of meer)
  • Alledaags gebruik: zet je graag een mooie film op en wil je wel een duidelijke stap vooruit zetten met een nieuwe televisie? Maar hoef je geen sportwedstrijden te kijken of de hele dag door te gamen? Dan ben je hier aan het juiste adres. (€400,- of meer)
  • Een filmpje op z’n tijd: gebruik jij je televisie voor het journaal, een filmpje op zijn tijd en is dat het wel? Dan moet je gaan voor een basic set. (€200,- of meer)

Facebook Comments