Tuinieren; zo erg is het ook weer niet

Tuinieren; zo erg is het ook weer niet

21 maart 2018 Uit Door Bram de Koning

Weinig mensen die op hun twintigste zeggen dat ze van tuinieren houden. Maar goed, je ontmoet iemand, wordt verliefd, gaat samenwonen en voor je ’t weet sta je op zaterdagmiddag een heg te snoeien in een vinexwijk in Almere Buiten.

Raak niet in paniek, maar accepteer de situatie.

Daar sta je dan. 

Tuinieren geeft ontzettend veel rust en niets is bevredigender dan aan het einde van zo’n middag naar het resultaat kijken. Bovendien duurt het maar even tot je je kinderen om pedagogische redenen aan het werk kunt zetten. Ook een kwestie van zaaien en oogsten, zeg maar. Veel ouders komen zelf weer tot bloei in deze periode.

Echter, voordat je je kinderen kunt onderwerpen aan deze opvoedkundige vorm van slavernij, zul je een tijd zelf moeten tuinieren. Houd daarbij de volgende dingen in de gaten.

 

1. Planten bloeien niet tegelijk. Houd daar rekening mee

Moet je je tuin nog aanleggen? Stel dan zorgvuldig de planten samen en houd rekening met bloeitijden. Knap lullig als je tuin 3 weken in bloei staat en de rest van het jaar op de Oostvaardersplassen lijkt. Zorg dat je de bloei verdeelt over de seizoenen.
Volgens hoveniersbedrijf Hendrickx uit Espel staan de Helleborus, Dopheide, Italiaanse Aronskelk en Winterakoniet vroeg in het voorjaar al in bloei. Terwijl laat in de zomer verschillende Asters en Anemonen nog hun knoppen openen.

2. Het Pareto-principe in de tuin

Zorg dat je niet te veel planten poot die veel onderhoud vergen. De 80/20-regel van Pareto komt zelfs in de tuin aan bod. 80% basisbeplanting versus 20% bloeiers en verwisselbare planten. Zo ben je niet alleen maar aan het snoeien, maar kun je in het weekend ook nog eens iets leuks doen.

3. Tuinweek bij iBOOD 

Hogedrukreinigers, meubelhoezen, tuingereedschap, tuinkasten en de mooiste planten en bomen.

Het is Tuinweek bij iBOOD. De hele week komen de beste deals op het gebied van Tuinieren voorbij. Klik op de banner hiernaast met die groene vingers en neem snel een kijkje. 

4. Kees de Boon: de koning van de moestuin

Wil je graag een moestuin? En op zoek naar inspiratie? Er bestaan 1001 blogs van mensen met een moestuin. De meeste besteden meer tijd aan hun blog dan aan hun moestuin, met weinig bruikbare tips. Maar toen was er Kees de Boon! Deze koning van de moestuin heeft werkelijk handige tips en trucs om je moestuin een succes te maken. Bijvoorbeeld het Mega Moestuin Stappenplan.

5. Zelf tuinmeubels maken

Lang leve het internet. Je kunt tegenwoordig gemakkelijk bouwtekeningen en handleidingen downloaden voor het maken van tuinmeubels. Eén van de handigste helden op dit gebied is Frank van ikmaakhetzelfwel.nl. Hij zegt dat hij twee linker handen had, maar de fijne kneepjes toch geleerd heeft. En mocht het mislukken; gelukkig verkopen we bij iBOOD af en toe ook een leuke tuinset.

Facebook Comments