8 Tips om je tuin winterklaar te maken

8 Tips om je tuin winterklaar te maken

24 oktober 2017 Uit Door bloguser

Zaaien, water geven, schoffelen, onkruid wieden. Gras maaien, stekjes planten en struiken snoeien. Het hele voorjaar, én de zomer, ben je er maar druk mee geweest. Maar hee: je tuin is dan ook wel een pláátje geworden. Hoe zorg je eigenlijk dat je volgend jaar niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen?

Tip 1: Pak vorstgevoelige planten in

Wil je vorstgevoelige planten ook volgend jaar weer terug zien, bescherm ze dan tegen de kou. Zoek uit welke planten in jouw tuin gevoelig zijn voor vorst. Je kan de plant beschermen door hem in te pakken met jute en daartussen wat stro of droge bladeren te doen als isolatie.

Tip 2: Bescherm je gazon

Je gazon wil je natuurlijk het liefst het hele jaar door mooi groen houden. Doe je er in de winter echter niets aan, dan is er een grote kans dat het volgend jaar vol gele plekken zit. Hoe bescherm je jouw prachtige gazon tegen de winterkou? Zo:

  • Hark alle bladeren weg. Bladeren bedekken het gras waardoor het geen licht vangt, en dan wordt het geel.
  • Maai het gazon totdat het niet meer groeit, hou het liefst de hoogte aan van 4 cm.
  • Haal sneeuw niet weg van je gazon (mocht het ooit weer een keer vallen in Nederland).
  • Loop zo min mogelijk over je gazon heen als het net heeft gevroren.

Zie hieronder het verschil tussen een goed onderhouden gazon en een slecht onderhouden gazon.

Tip 3: Verwijder uitgegroeide bloemen

Verwijder uitgegroeide bloemen en knip de stengel ook weg. De rest kan je echter laten zitten want de bladeren kunnen bescherming bieden tegen de vorst.

Tip 4: Snoei rozen af

Zorg altijd dat je rozen afsnoeit als deze uitgebloeid zijn en verwijder alle bladeren van de roos die op de grond zijn gevallen. Roest en schimmelsporen in het blad kunnen de nieuwe bladeren aantasten, tenzij deze dus goed en zorgvuldig worden opgeruimd.

Tip 5: Plant bloembollen

Met bloembollen planten hoef je niet te wachten tot het weer een beetje mooi weer wordt. Dit kun je ook al prima doen voor het voorjaar. Steek gerust alvast krokussen, hyacinten en/of narcissen in de grond.

Tip 6: Sluit water af

Zorg dat voordat het gaat vriezen alle leidingen in de tuin worden afgesloten. Laat leidingen en tuinslangen helemaal leeg lopen om zo vorstschade door uitzettend ijs te voorkomen.

Tip 7: Vogels

Vogels hebben het in de winter niet makkelijk. Help de vogels daarom om wat vogelvoer in de tuin te plaatsen. Denk aan vetbollen, pinda’s, vruchten en noten. Hiermee help je de vogel in deze moeilijke tijd uit de brand en zorg je ook nog eens voor wat leven in je tuin.

Tip 8: Snoei bomen

Zolang het nog niet vriest, kun je veel bomen nog prima snoeien. Ook als het al winter is. Het is zelfs nog gemakkelijker omdat er dan geen bladeren meer aan de boom zitten. Echter moet je bomen zoals een berk, kastanje, esdoorn en walnoot wél snoeien als ze nog in blad staan om zo het bloeden van de boom te voorkomen.

 

Facebook Comments