Wattage & Lumen: Hier moet je op letten

Wattage & Lumen: Hier moet je op letten

12 juni 2017 Uit Door Henrieke Brands

Waar de schappen een aantal jaren geleden nog vol lagen met gloeilampen, zijn deze inmiddels uit het straatbeeld verdwenen. De energievretende lichtbronnen zijn vervangen door zuinigere varianten, zoals halogeen en led. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop we kijken naar de lichtsterkte van een lamp. Want waar je vroeger bij een gloeilamp gewoon keek naar het wattage, kijk je nu naar de lichtstroom oftewel lumen.

Maar waar moet je dan eigenlijk wél op letten?

Wat is lumen?

Eigenlijk heeft wattage nooit iets gezegd over de lichtopbrengst, alleen over het vermogen. Echter geven dezelfde soort lampen (gloeilampen, led etc.) met hetzelfde wattage, ook ongeveer evenveel licht af. Zo is het erbij ingeslopen dat we naar het wattage kijken. Maar ja, een ledlamp van 3 Watt geeft toch echt veel meer licht af dan een gloeilamp van 3 Watt. Gelukkig is hier allang aan gedacht. Wil je nou echt weten hoeveel licht een lamp geeft en lampen ook onderling kunnen vergelijken? Let dan op het aantal lumen. Lumen is namelijk de enige echte eenheid voor lichtopbrengst.

En dat betekent voor jou…

Heel leuk natuurlijk dat er een eenheid is voor lichtopbrengst, maar wanneer ik jou vertel dat een lamp een lichtopbrengst heeft van 400 lumen, zegt dat jou waarschijnlijk nog helemaal niets. Kwestie van gewenning. Aangezien we nog altijd denken in gloeilampwattages, is het waarschijnlijk het beste om het daarmee te vergelijken. Daarom hieronder een handig overzichtje met gloeilampwattages v.s. lumen.

Gloeilampwattage Lichtopbrengst in lumen
15 watt 100 tot 150 lm
25 watt 200 tot 300 lm
40 watt 400 tot 500 lm
60 watt 700 tot 800 lm
75 watt 900 tot 1000 lm
100 watt > 1300 lm

Bron: Consumentenbond

Zo, nu heb je waarschijnlijk een veel beter inzicht in hoeveel lumen je moet hebben voor die lamp in de hoek naast je bank. Of die boven de eettafel. Of die op je nachtkastje. Of die in de keuken. Of die in de hal. Handig, of niet dan?

En als je toch zover bent gekomen met lezen, kun je hier terecht bij het vraagstuk over kleurtemperatuur.

[facebook-comments-master]

Facebook Comments