Koptelefoon op de kokosnoot? Deel 2 – Technologie en Geluid

Koptelefoon op de kokosnoot? Deel 2 – Technologie en Geluid

10 mei 2017 Uit Door Tarik El Fehmi

Zoals we in deel één al hebben kunnen zien worden koptelefoons in alle soorten en maten gemaakt, voor ieder wat wils. Daarbij kun je er de PIEEEEEP op zeggen dat ze allemaal verschillend klinken door het gebruik van verschillende onderdelen, de toepassing van technologie A/B/C en specificaties die daaraan gekoppeld zijn. Waar moet je nou op letten? Wat doet wat? Dat gaan we in deze post uiteenzetten. Zo heb je, met het lezen van deel één, een idee van waar je op letten moet als je een nieuwe koptelefoon wilt kopen.

Bedrijven stoppen een hoop werk in hun koptelefoons om ze op een bepaalde manier te laten klinken. Een koptelefoon kan op een oneindige hoeveelheid manieren gestemd worden dus om te beginnen kan je nadenken wat voor muziek je gaat luisteren met je nieuwe koptelefoon. Dance luisteraars kunnen bijvoorbeeld hun heil vinden in een koptelefoon met een sterke basweergave om maar eens wat te noemen.

Gesloten versus een open design

Op “Planeet Headphone” vinden we modellen met zowel een gesloten als een open design. Koptelefoons met een gesloten design voorkomen dat anderen mensen met je kunnen meegenieten als je zit te luisteren. Deze worden als geschikter beschouwd voor gebruik in publieke ruimtes zoals het OV. Koptelefoons met een open design lekken daarentegen meer geluid waardoor anderen het kunnen horen. Zo wordt het gezegd dat deze modellen een geluidsweergave hebben die opener is en een meer comfortabele en realistische luisterervaring bieden. Gesloten modellen klinken als het ware meer ‘in-your-head’. Als je dit eventueel kan testen: doen!

Frequentierespons

Een ander belangrijk punt om op te letten is frequentierespons. Dit is het sonische bereik wat een koptelefoon reproduceren kan. Het menselijk gehoor is verre van perfect. Wat wij als mensen kunnen horen ligt tussen ongeveer 20 Hz en 20000 Hz / 20 KHz dus bij de aanschaf kun je dit als een richtlijn hanteren. Hoewel alle frequenties hieronder- en boven niet gehoord kunnen worden, kunnen ze wel tot op zekere hoogte gevoeld worden naast het hoorbare bereik. Een koptelefoon met een breder bereik biedt dan vaak een beter geluid, respons en een betere omgang met hoge, midden en lage frequenties. Het checken van het frequentiebereik op de doos is dus zeker aan te raden.

Impedantie

Impedantie verwijst naar de hoeveelheid vermogen die nodig is om een koptelefoon als het ware  aan te drijven, om deze geluid te laten produceren. Koptelefoons met een lage impedantie hebben weinig vermogen nodig om geluid te produceren en kunnen zodoende gebruikt worden met apparaten die een zwakkere versterking geven. Denk hierbij aan alledaagse apparaten zoals smartphones, mediaspelers en andere draagbare apparaten. Let wel op dat het makkelijk kan zijn om dergelijke modellen op te blazen middels hoog volume.

Koptelefoons met een hoge impedantie vereisen aparte of een hogere mate van versterking om geluid te kunnen produceren. Voordeel hiervan is dat dergelijke koptelefoons een krachtigere prestatie neer kunnen zetten. Daarnaast zijn ze minder gevoelig voor opblazen aangezien ze ontworpen zijn om meer versterking te verwerken. In dit verband is het dus relevant om je af te vragen hoe je een koptelefoon wilt gebruiken. Een impedantie van 15Ohms en lager wordt als laag gecategoriseerd en is makkelijk te versterken. Een impedantie van 50Ohms en hoger valt in de categorie hoog en vereist aparte versterking om te presteren.

Veel smartphones en mediaspelers zijn ontworpen om koptelefoons te versterken met een impedantie tot 80Ohms. Kies dus een model met een impedantie die past bij het apparaat waarmee je hem wilt gebruiken. Het verschilt dus nogal of het voor ´on-the-go´ is, of thuis als onderdeel van een met zorg samengesteld soundsystem. Denk daaraan.

Soundstaging en imaging

Als laatste willen we de termen Soundstaging en imaging laten vallen, klinkt abstract maar dat valt reuze mee. Goede soundstaging en imaging verwijst naar het vermogen van een koptelefoon om de indruk te wekken van een live performance waarbij individuele elementen van het geluid goed te onderscheiden zijn van elkaar en dat ze ook afkomstig zijn van een logische plek op het virtuele podium. Als de drums van een lied de hele tijd aan de linkerkant te horen zijn dan ervaren we dat als heel erg onlogisch, om maar eens wat te noemen. Onder imaging verstaan we dus ook een goede en dus duidelijke scheiding van sonische elementen en een realistisch true-to-life geluid.

Deze zaken vind je echter – logisch – niet in de specificaties van een hoofdtelefoon en zijn het beste te beoordelen door te testen, je oren te open te houden en te letten op de scheiding van individuele instrumenten en helderheid. Zaken als deze kom je vaak tegen in recensies, dus deze meennemen in je onderzoek kan geen kwaad.

Maar het allerbelangrijkste wellicht bij de aanschaf van een nieuwe koptelefoon? Luister vooral naar wat jij goed vindt klinken.

Facebook Comments