Koptelefoon op de kokosnoot? Deel 1 – Typen koptelefoons en designs

Koptelefoon op de kokosnoot? Deel 1 – Typen koptelefoons en designs

10 mei 2017 Uit Door Tarik El Fehmi

Als je tegenwoordig op straat loopt zie je dat iedereen in zijn eigen wereld zit. Dat komt niet door het een of ander dat in de lucht zit of welke andere externe factor dan ook…. Maar door het gegeven dat veel mensen tegenwoordig een koptelefoon dragen, of in-ears. Genietend van hun eigen muziek, of midden in een gesprek…. Maar waar moet je nou op letten als je een nieuw exemplaar koopt? Dat willen we in deze posts verduidelijken.

Hier kijken we wat voor koptelefoons er bestaan zodat jij kunt beslissen wat je prettig vindt zitten. In deel twee gaan we kijken naar de technische aspecten. Maar voordat je iets koopt: probeer hem eerst als het kan.

Typen Koptelefoons

in ears

Om te beginnen: wat vind je mooi vind en wat vind je lekker zitten? Als je geen zin om met een unit van jewelste op je hoofd te lopen, zijn een paar in-ears aan te raden. Dit zijn de kleinste soort op de markt, en worden meestal standaard bij een smartphone geleverd. Je schuift ze gewoon in je oren en genieten maar. Deze worden aangedreven door kleine drivers van pak hem beet 8-10 mm, zijn klein en licht van gewicht en kunnen makkelijk opgeborgen worden.

On-ears

Te klein? Dan gaan we door met de on-ears en over-ears: de eerste rusten letterlijk op je oren en maken gebruik van grotere drivers dan in-ears, meestal van tussen de 30-40mm waardoor het geluid ook beter is. Het kan zijn dat on-ears minder comfortabel zijn tijdens lange luistersessies en daarnaast zijn ze ook wat minder draagbaar, ondanks dat ze vaak inklapbaar zijn maar vaak beter klinken.

Over-ears

Over-ears zijn vergelijkbaar met de on-ear alleen zoals de naam al aangeeft vallen deze over je oren heen. Dit kan als comfortabeler ervaren worden maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jou.
Ook zijn de oorschelpen vaak groter waardoor er grotere drivers in verwerkt kunnen worden, meestal van 45 mm en groter wat een luider en gedetailleerdere geluidsweergave betekent. Tevens zorgen de oorschelpen ervoor dat een deel van het omgevingsgeluid wordt weggefilterd, dit noemen we passieve geluidsisolatie. Wel zijn over-ears het minst draagbaar.

Noise cancelling

Een ander model is de koptelefoon met noise cancelling technologie. Vaak een over-ear model waarbij middels technologisch vernuft geluiden uit je omgeving worden geblokkeerd om je zoveel mogelijk in je muziek onder te dompelen. Deze technologie werkt vaak op een batterij en moet via een knop of schakelaar in werking worden gezet.

Dergelijke koptelefoons maken gebruik van kleine microfoontjes die extern geluid oppikken en vervolgens tegengeluiden produceren op een tegengestelde frequentie om omgevingsgeluid weg te filteren. Verwacht niet dat al het storende geluid met een vingerknip weg is, maar als je in een vliegtuig zit of monotone geluiden om je heen hebt (zoals een air conditioner) kan het heel erg fijn zijn. Het nadeel van deze modellen is – zoals gezegd – dat ze vaak batterij(en) vereisen of opgeladen moeten worden om deze technologie te laten werken. Ook filteren ze niet al het geluid weg.

Conclusie – vragen die je stellen moet

Ga voor jezelf na: wat vind jij prettig zitten? Moet het licht en draagbaar zijn? Makkelijk op te bergen en boeit het niet zoveel dat de ‘high end’ (hoge tonen) er niet super uitkomen? In-ears dus. Of ben je toch wat meer een purist die een beter geluid zoekt en grotere drivers nodig heeft en zelfs storende toon van zijn werkplek wilt wegfilteren? Dan kun je het beste een noise cancelling model kiezen. Stel jezelf een aantal van deze vragen en noteer voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Tot zover deel een waarin we gekeken hebben naar verschillende koptelefoons, hun designs en kenmerken. In deel twee gaan we dieper in op de technologie, en dus het geluid. 🙂

Facebook Comments