Hoe kies je het juiste tennisracket?

Hoe kies je het juiste tennisracket?

10 mei 2017 Uit Door Bram de Koning

Of je nu de nieuwe Djokovic bent of een recreatieve tennisser, je wilt een tennisracket dat bij je past! Het juiste gewicht, bladformaat, balans en gripformaat zijn voor iedereen weer anders, maar ontzettend belangrijk.

In deze blog proberen we je te begeleiden in je zoektocht naar jouw ideale tennisracket!

Gewicht

Het gewicht van je tennisracket heeft invloed op je spel. We onderscheiden lichtgewicht, gemiddeld gewicht en zwaargewicht.

Lichtgewicht
Voor beginnende spelers (niveau 8 en 9) is een lichtgewicht (<270 gram) racket het meest geschikt. Lichte rackets zijn gemakkelijk hanteerbaar en je kunt makkelijk snelheid meegeven aan de bal.

Gemiddeld gewicht
Een gewicht tussen van 270 tot 295 gram noemen we gemiddeld. De meeste tennissers gebruiken deze rackets omdat je een goede balans hebt tussen kracht en controle.

Zwaargewicht
Ervaren spelers met een ontwikkelde techniek en veel armkracht spelen het liefst met een zwaarder racket (295 gram >). Je kunt de bal veel snelheid meegeven met een zwaarder racket, echter heb je hier een goede techniek voor nodig.

Bladformaat

Er zijn ruwweg 3 soorten bladformaten: oversize, midplus en midsize.

Oversize
Rackets met een bladformaat groter dan 677 cm² worden ‘oversize’ genoemd. Met een groot racket heb je uiteraard meer kans om de bal op de ‘sweet spot’ te raken. Ideaal voor beginnende en recreatieve tennissers dus.

Midplus
Een racket met een bladformaat tussen de 626 cm² en 677 cm² heeft ‘midplus’. Geschikt voor de gemiddelde gebruiker.

Midsize
Een midsize racket heeft een bladformaat van 625 cm² of kleiner. Een geschikt racket voor technische spelers met iets meer ervaring.

Gripmaat bepalen

Je bepaalt je gripmaat door de afstand van de top van je ringvinger tot je tweede handlijn op te meten. Je tweede handlijn is de tweede nerf aan de binnenkant van je hand. Op basis van deze lengte, kies je hieronder jouw gripmaat.

L0: 100 tot 102 mm
L1: 103 tot 105 mm
L2: 106 tot 108 mm
L3: 109 tot 111 mm
L4: 112 tot 114 mm
L5: 115 tot 117 mm

Balans

Het balanspunt bepaalt of een tennisracket ‘handvatzwaar’ of ‘kopzwaar’ is. Wanneer dit punt meer richting het handvat is, dan is het racket ‘handvatzwaar’. Dit racket is meer geschikt voor spelers die vaak bij het net komen. Je bent flexibeler en sneller met een handvatzwaar racket.

Een kopzwaar racket zorgt voor meer kracht op de baseline. Je kunt de bal meer snelheid van achteruit meegeven. Tennissers met minder kracht van zichzelf, kiezen vaak voor een kopzwaar racket.

29,0 – 30,9 cm: extreem handvatzwaar tennisracket
31,0 – 32,9 cm: handvatzwaar tennisracket
33,0 – 34,9 cm: allround tennisracket
35,0 – 36,9 cm: kopzwaar tennisracket
37,0 cm en hoger: extreem kopzwaar tennisracket

Facebook Comments