business met smartwatch

Smartwatches worden steeds vaker aangeboden en er komen steeds meer nieuwe soorten op de markt. Naast dat het een leuk modeaccessoire is, zitten er ook volop functies en mogelijkheden op die handig kunnen zijn in het dagelijks leven. Weten wat een smartwatch allemaal kan en of het nou echt een meerwaarde heeft, lees je snel verder!

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is in feite een minicomputer voor om je pols. Het is een aanvulling op je telefoon; een smartwatch heeft veel complementaire functies voor je smartphone. Het enige dat je hoeft te doen is de watch connecten met je telefoon. Uiteraard kan je ook nog steeds de tijd erop bekijken. Bijna elke mobiele telefoonconcurrent heeft tegenwoordig een smartwatch op de markt gezet, waarin Samsung en Apple wel de topmodellen hebben weggezet.

Soorten smartwatches

Er zijn in wezen vier “soorten” smartwatches op de markt, namelijk de Apple Watch, Pebble Watch, Android Wear en Samsung Gear.

Apple Watch

De Apple Watch is alleen te gebruiken in combinatie met de iPhone. Het horloge draait op Watch OS, dit is een besturingssysteem dat door Apple zelf is ontworpen. Een groot voordeel hiervan is dat het volledig is geoptimaliseerd voor de iPhone. Het nadeel is dus dat het niet werkt met Android en Windows Phone.

Pebble Watch

Pebble was de eerste die een smartwatch op de markt bracht. Deze smartwatch heeft eigenlijk maar weinig functionaliteiten en is dan ook redelijk goedkoop. Het grote voordeel van de Pebble Watch is dat het horloge werkt met zowel Apple, Android en Windows Phone.

Android Wear

Android wear is een besturingssysteem voor smartwatches die Android toestellen moeten ondersteunen. Elke fabrikant heeft wel veel vrijheid in het vormgeven van het besturingssysteem, waardoor geen enkel merk van smartwatches voor Android toestellen hetzelfde is.

Samsung Gear

Samsung kan natuurlijk niet achterblijven op Apple en de Samsung Gear is naast de Apple Watch het best verkocht. de smartwatches van Samsung hebben dan ook hun eigen besturingssysteem, namelijk Tizen OS. Hierdoor is Samsung onafhankelijk van Google’s besturingssysteem Android Wear.

Functies smartwatch

Hieronder vind je een lijst met verschillende functies die een smartwatch allemaal kan hebben. Let op: niet elke smartwatch heeft deze functies!

 • E-mails ontvangen en lezen
 • Berichten ontvangen en lezen
 • Hartslag meten
 • Stappenteller
 • Datum/tijd weergave
 • Gps tracker
 • Muziek afspelen
 • Video’s afspelen
 • Verschillende notificaties binnenkrijgen
 • Telefoneren
 • Camerabediening
 • Wekker
 • Agenda

De techniek van de smartwatches is op dit moment nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dan ook dat de functionaliteiten met de jaren exponentieel gaan toenemen. In deze lijst staan ook niet alle functies, zo kun je met sommige smartwatches (bijv. die van Samsung en Apple) ook apps downloaden. Dit geeft ook weer extra functies.

Voordelen smartwatch

❤ Bij een inkomend bericht hoef je je smartphone niet persé uit je zak te halen (Handig voor als je iemand wilt negeren ?);
❤ Je kunt er gezondheidswaardes mee meten. Denk aan je hartslag en beweging (bijv. stappen);
❤ Het is niet alleen functioneel, maar ook een modeaccessoire;
❤ Een smartwacht is superhandig voor bij het sporten.

Nadelen smartwatch

 De smartwatch moet om de paar dagen opgeladen en soms zelfs dagelijks;
 Je hebt in de meeste gevallen altijd een (niet altijd even stabiele) bluetoothverbinding nodig met je smartphone;
 Niet alle smartwatches zijn compatibel met verschillende besturingssystemen.

Conclusie

Zit je te twijfelen over de aankoop van een smartwatch? Zet alle functies op een rijtje en stel daar prioriteiten bij. Ga dan met dat lijstje op zoek naar een geschikte smartwatch voor jou. Ook belangrijk is de vormgeving. Wil je een model wat eruitziet als een horloge (vaak minder functionaliteiten) of echt een minicomputer om je pols (meer functionaliteiten, minder stijlvol). Uiteindelijk komt het erop neer dat de meerwaarde van een smartwatch voor iedereen verschilt. Bekijk voor jezelf dus goed de plus- en minpunten en bedenk hoe intensief je ‘m echt gaat gebruiken.

Facebook Comments