Zo kies je de juiste pan bij elk gerecht.

Kookpannen, sauspannen, wokpannen en ga zo maar door. Er zijn talloze verschillende pannen, maar welke pan gebruik je nou voor wat? Het kan soms een bonte wirwar zijn! Daarom proberen wij wat duidelijkheid voor jou te scheppen in pannenland en lichten wij hieronder de meeste gebruikte pannen voor je uit.

Kookpan

De basis van een pannenset bestaat voornamelijk uit kookpannen. Deze rechte pannen kun je in verschillende formaten kopen en vaak bestaat een set dan ook uit verschillende formaten. Ze hebben altijd twee handgrepen en een deksel om de hitte in de pan te houden. Deze pannen lenen zich uitstekend om bijvoorbeeld aardappels en groente in te koken.

Koekenpan

Een pannenset wordt meestal aangevuld met een of meerdere koekenpannen. De pannen zijn laag en zijn voorzien van een lange steel. Soms hebben de pannen nog een extra handvat. Een koekenpan kun je gebruiken voor verschillende bereidingen, zoals het bakken van aardappels, vlees, vis, maar ook pannenkoeken en eieren.

Grillpan

Een grillpan is een vaak vierkante pan met ribbels en een handvat. Zoals de naam al het al zegt, gebruik je deze pan om te grillen. Dit kan het grillen van vlees, vis of groenten zijn, op hoge temperatuur. Door de ribbels in de pan krijg je niet alleen die typische grillstrepen, maar wordt je vlees, vis of groente ook nog eens extra krokant. Het vocht blijft namelijk tussen de ribbels liggen. Voor bakken in een grillpan heb je geen vet nodig, dus het is nog een gezondere optie ook!

Hapjespan

Een hapjespan lijkt veel op een koekenpan, maar heeft een hogere rand. Hierdoor is het voornamelijk geschikt voor grotere hoeveelheden eten, het opwarmen van restjes, maar ook voor het bakken van vlees. Door de hogere rand blijft de warmte beter in de pan. Daarnaast worden veel hapjespannen geleverd met een deksel waardoor je er ook gerechten in kan smoren, sudderen en natuurlijk warmhouden.

Braadpan (stoofpot, stoofpan, sudderpan/ cocotte)

Een braadpan staat ook wel bekend als stoofpot, stoofpan, sudderpan en zelfs het Franse cocotte (wat letterlijk vertaald braadpan betekent). Braadpannen worden voornamelijk gemaakt van gietijzer of staal, omdat deze veel warmte opnemen en langzaam vrijgeven. Ideaal voor stoofgerechten. Daarnaast is de pan ook zeer geschikt om zelf (gebonden) soepen en sauzen te maken en kun je deze (meestal) zelfs in de oven plaatsen.

Braadslede

Een braadslede is niet zozeer een pan, maar meer een soort metalen ovenschaal. De braadslede gebruik je voornamelijk voor het braden van vlees of vis, maar kan ook gebruikt worden voor groentes. De braadslede kan zowel voor op het fornuis als in de oven gebruikt worden. Meestal braad je het vlees eerst aan op het fornuis, om het in de oven langzaam verder te laten garen. Bij het aanschaffen van een braadslede is het aan te raden eerst goed je oven op te meten om er zeker van te zijn dat deze ook zal passen.

Sauspan

Een sauspan gebruik je, zoals de naam het al zegt, om sauzen mee te maken. Deze pannen lijken op een steelpan, maar zijn toch net iets anders. Zo is de bodem vaak rond en de wanden schuin, zodat je er makkelijk met een garde in kunt roeren. Een vereiste natuurlijk voor het maken van sauzen.

Wok/Wadjan

De termen wok en wadjan worden regelmatig door elkaar gebruikt en dat is ook niet zo gek. De twee pannen lijken namelijk erg op elkaar. Beide pannen zijn bolvormig, maar waar de wok een steel heeft, heeft de wadjan 2 handvatten. De wok vindt haar oorsprong in China, terwijl de Wadjan haar oorsprong in Indonesië vindt. Oorspronkelijk werd de wok gebruikt om een gerecht snel en op hoge temperatuur te bereiden en de wadjan om gerechten langzaam te garen. Tegenwoordig zijn de lijnen tussen de wok en de wadjan bijna helemaal vervaagd.

Crêpe pan

De crêpe pan wordt gebruikt om dunne pannenkoeken in te maken: crêpes. De pan lijkt wat op een koekenpan, maar heeft een lagere rand. Ideaal voor crêpes, aangezien je deze daardoor eenvoudig kunt omdraaien met een spatel. Uiteraard kun je in deze pan ook gemakkelijk pannenkoeken en flensjes bakken.

Tajine

De tajine is een aardewerken stoofpot die haar oorsprong vindt in Noord-Afrika. Deze ‘pan’ is dan ook perfect voor het bereiden van traditionele Marokkaanse gerechten. Zoals gezegd is de tajine in essentie een stoofpot. Dankzij de hoge deksel met een opening, wordt het eten in de tajine gelijkmatig gestoomd. Hierdoor blijft de smaak van de ingrediënten behouden.

Fonduepan

Een fonduepan gebruik je om te fonduen. Dit kan zowel een kaasfondue, vleesfondue of zelfs een chocoladefondue zijn. Deze pannen vind je in verschillende varianten. Zo zijn er elektrische fonduepannen, maar kun je ook voor het rationele kaarsje onder de pan gaan. Daarnaast zijn fonduepannen zowel verkrijgbaar in aardewerk als in RVS.

Snelkookpan

Een snelkookpan lijkt op een gewone kookpan, maar is toch een tikkie anders. De snelkookpan heeft namelijk een deksel die de pan, met behulp van een siliconen ring, volledig afsluit. Hierdoor kunnen de druk en de temperatuur in de pan hoog oplopen, waardoor gerechten sneller klaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld draadjesvlees of hachee bereiden in een derde van de reguliere tijd. Dit bespaart je dus tijd én geld. De pan heeft een drukregelaar die ervoor zorgt dat de druk nooit té hoog op loopt en je pan ontploft.

Tips bij het aanschaffen van een pan

Naast weten welke pan wat is, hebben we ook nog een paar tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pan.

  • Let altijd op het materiaal. Gietijzeren pannen houden hitte goed en lang vast, maar geven dit langzaam af. Metalen pannen worden sneller heet en koelen sneller af.
  • Let op de anti-aanbaklaag. Voornamelijk pannen die je gaat gebruiken om te bakken en te braden moeten een goede anti-aanbaklaag hebben.
  • Let op de warmtebronnen: Niet alle pannen kunnen op alle warmtebronnen, check daarom altijd of de pan geschikt is voor jouw warmtebron. Ook handig om te weten: wanneer je een pan hebt gebruikt op gas, kan je deze niet meer op een andere warmtebron gebruiken. Pannen trekken namelijk licht krom op gas en maken daardoor geen goed contact meer met inductieplaten e.d.

Zo, nu weet je heel wat meer over pannen en kun je met een gerust hart dé pan voor jou uitkiezen. Kookpan of wokpan, gietijzer of aardewerk – voor elk gerecht is er de perfecte pan!

Facebook Comments