19 lifehacks voor in de keuken

19 lifehacks voor in de keuken

5 mei 2017 0 Door Tarik El Fehmi

De keuken. Dat is de ruimte in huis waar we aan het eind van de dag – al dan niet met net ingekochte boodschappen – naar binnen lopen om met frisse tegenzin een avondmaaltijd te bereiden. Je hebt er inmiddels een dag werken bij de baas, de zaak of in het huishouden opzitten… Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit dagelijkse ritueel wat makkelijker te maken met een aantal hacks in het huishouden. Hier zijn er 19, scheelt weer tijd en gedoe.

Lifehack #1: Je pan met water niet meer laten overkoken

Ben je je pasta aan het koken, let je even niet op en het water gutst over de randen van de pan heen. Met deze tip heb je dat niet meer. Leg een houten pollepel dwars op de pan en wanneer het water met de pollepel in aanraking komt schrikt het water terug.

Lifehack #2: Plakkerige ingrediënten toevoegen

Giet een beetje olie of warm water in een kom of meetkom en wrijf het uit. Meet nu in de ingewreven kom het plakkerige ingrediënt af wat jij wil toevoegen bijvoorbeeld honing. Je zult merken wanneer je nu het ingrediënt toevoegt aan je gerecht, dat het zo uit de komt glijdt. Dus geen gedoe meer!

Lifehack #3: Vieze magnetron schoonmaken

Al het aangekoekte vet en etensresten in de magnetron schoonmaken vormt een van de grootste ergernissen in de keuken. Met deze lifehack wordt het schoonmaken van de magnetron makkelijk en misschien ook een klein beetje leuk. Leg een bakje met water in de magnetron vul dat bakje met water met een beetje citroensap, een vaatwastabletje of wat schoonmaakazijn. En zet de magnetron dan een paar minuten aan. Alle etens- en vetresten laten los en kan je het makkelijk schoonvegen. Met deze lifehack is je magnetron weer als nieuw.

Lifehack #4: Avocado snel eetrijp laten worden.

Je kent het wel, je komt in de supermarkt en je wilt een goeie avocado uitzoeken. Echter is elke avocado te hard of zijn ze al helemaal fijngeknepen door andere klanten. De lifehack is om een nog te harde avocado in een dichtgeknoopte zak te doen met een rijpe banaan en binnen no-time is de avocado klaar om te eten.

Lifehack #5: Sneller je eten opwarmen

Ook al kost het niet heel veel tijd om je eten op te warmen in de magnetron, het kan voor je gevoel soms heel lang duren. Zeker als je enorm veel trek hebt. Voor deze ongeduldige mensen onder ons is de volgende lifehack van levensbelang. Om je eten sneller te laten opwarmen, houdt dan wat ruimte vrij in het midden van je bord. Hierdoor warmt je eten sneller op.

Lifehack #6: Snel je drinken koelen

Oeps! Je bent vergeten voordat je van huis wegging een lekker biertje koud te zetten. Geen zorgen! Met deze lifehack heb jij binnen no-time een ijskoud biertje op tafel. Pak wat keukenpapier maak het nat en wikkel het om het biertje heen en stop het in de vriezer. Je biertje wordt nu 2 keer zo snel koud. Dit kan overigens ook met andere dranken, mocht je bier niet lekker vinden ?.

Lifehack #7: Houd je afvoer schoon

De afvoer van je gootsteen is belangrijk om goed schoon te houden. Met deze lifehack maak je de het schoon zonder erbij na te denken. Giet kokend water in de afvoer. Het hete water zorgt ervoor dat vet loslaat en goed doorspoelt. Een handige tip hiervoor is als je thee hebt gezet het overige water meteen in je afvoer te gieten, hierdoor loopt dus altijd alles goed door en hoef jij er niet bij na te denken.

Lifehack #8: De perfecte bacon

Ooit afgevraagd hoe je dus de perfecte, knapperige en niet te vette bacon krijgt? Nou, in de oven dus. Hierdoor wordt je bacon niet te vettig en wordt het lekker krokant.

Lifehack #9: Makkelijk een taco vullen

Deze lifehack behoort persoonlijk tot een van mijn favorieten. Een taco vullen is altijd lastig, omdat je in de ene hand je taco hebt en dan moet je met je andere hand de taco vullen. Met deze lifehack heb je 2 handen vrij om je taco te vullen en dus je perfecte taco samen te stellen. Klem de tacoschelp tussen de punten van een vork en leg de vork neer.
De taco staat nu rechtop en is nu makkelijk te vullen met 2 handen!

Lifehack #10: Plakkende rijst?

Geen probleem. Leg een hand/theedoek over de pan heen, deksel erop en een minuut of vijf laten staan. Het doek absorbeert het overtollige vocht waardoor de rijstkorrels weer los komen te zitten.

Lifehack #11: Uitje snijden zonder tranende ogen

Ja dat kan! Er zijn meerdere manieren voor. Gebruik bijvoorbeeld een zeer scherp mes, en houdt het snijden kort. Hoe minder je ermee bezig bent hoe minder tranen je zult krijgen #opendeur. Moet je een ui echt fijnsnijden? Kauw dan op een stukje kauwgom of doop het ui zo nu en dan in water. Dat helpt! Of gebruik een ventilator of steek een kaarsje aan. Nee dit zijn geen geintjes.

Lifehack #12: Meerdere gekookte eieren tegelijk pellen

Leg je vers gekookte eieren in een ruim plastic bakje, zorg ervoor dat de eieren half ondergedompeld zijn in water. Deksel erop en even flink schudden. Eieren eruit halen en vervolgens zie je dat de schalen flink gebarsten zijn waardoor je ze bijna in een beweging van hun schalen kunt ontdoen. Fijn! Hetzelfde kan je ook doen met tenen knoflook. Hiervoor heb je geen water nodig.

Lifehack #13: Kaf van het koren: eigeel en eiwit

Sla een ei stuk en laat de inhoud in een schaaltje vallen. Pak een lege plastic fles van 0.5 liter (water, frisdrank) knijp deze gedeeltelijk in en houd hem vervolgens boven het eigeel. Als je de fles laat vieren, zul je merken dat het eigeel in zijn geheel opgezogen wordt. Houdt het flesje vervolgens met inhoud boven een andere schaal, voorzichtig loslaten en klaar.

Lifehack #14: Broodjes op zondag?

Ja graag, maar dan wel met roomboter! Het probleem met roomboter vers uit de ijskast is alleen dat het uren duurt voordat het een beetje smeerbaar is. De oplossing? Neem een klomp roomboter op een schotel/bordje en zet daar een heet glas overheen, eentje die bijvoorbeeld net uit de vaatwasser komt. Even laten staan, tussendoor checken hoe de boter erbij staat en dan… Aanvallen!

Lifehack #15: De DIY knoflookpers

Geen knoflookpers bij de hand? Leg je gepelde teentje op een oppervlak naar keuze, plaats er een vork bovenop en drukken maar. Herhaal indien nodig bovenstaande stappen tot het gewenste resultaat bereikt is. Daarna verder koken.

Lifehack #16: KlauwVleeshamer

Geen vleeshamer in de buurt waarmee je je biefstuk te lijf kunt gaan? Als je een klauwhamer en een vork met magnetische eigenschappen of een stukje tape bij de hand hebt hebt is dat geen probleem. Kleef de vork met zijn punten tegen de kop van de hamer et voilà. Waar is die lap vlees gebleven…

Lifehack #17: Eierschalen tussen de gebroken eieren?

Dit is irritatie numero uno van iedereen die graag in de keuken bezig is. Dat ei versplintert weer eens op onvoorspelbare wijze waarna je weer minutenlang met een vork in het beslag aan het poeren bent om dat stukje eruit te krijgen. Hoe kan het sneller en simpeler? Gewoon je vingers natmaken en het stukje eierschaal aanraken. Klaar. Daarna weer verder koken.

Lifehack #18: Hack een citroen

Als je citroen en citroensap gebruikt bij je gerecht: opletten! Velen van ons houden van wel een beetje citroensap over de vis alleen moet je daarvoor een citroen in stukken snijden en het bewaren van de stukken die je over hebt… nou lang vers blijven ze niet. Dan kan beter.

Plaats de vrucht op een oppervlak, plaats je hand er ferm bovenop en rol hem een tijdje heen en weer. Een beetje kracht zetten kan geen kwaad. Als de citroen wat zachter is prik je een naald door een van de punten in de zijkant. Je kunt nu makkelijk het sap eruit persen terwijl de vrucht langer vers blijft.

Lifehack #19: Oud brood, weer vers

Een oud broodje of (ongesneden) brood weer vers? Dat kan! Houd het boven een bak, giet water over de boven- en onderkant en plaats hem in de oven bij een temperatuur van 180 graden Celsius. Laat het geheel drie minuten liggen, draai hem daarna om en laat hem dan nog een minuut of drie liggen – dit kan ook iets korter of langer duren. Maar als hij goed is, is het geheel weer knapperig warm en vers. #nom

Heb je zelf nog hacks voor in de keuken die je delen wilt? Laat ze achter in de comments.

Facebook Comments