Game Consoles: de Xbox One

Game Consoles: de Xbox One

13 april 2017 Uit Door Freek Ronner

Dus je wil een gameconsole aanschaffen: geen gedoe met een eigen game-PC in elkaar knutselen, maar een simpele kwestie van plug and play. Eén blik online en je ziet al snel dat er drie grote spelers zijn: Sony met zijn PlayStation 4, Microsoft met de Xbox One en tenslotte de Nintendo Switch. Wat zijn nu de grote verschillen tussen deze drie apparaten? In deze serie nemen we ze stuk voor stuk onder de loep!

25 miljoen

Sinds Microsoft de Xbox One uitbracht in november 2013, zijn er meer dan 25 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Dit zijn geen slechte cijfers, maar duidelijk minder indrukwekkend dan die van de PlayStation 4 (meer dan 50 miljoen). Waar dit zich onder andere naar vertaalt? Een kleiner aanbod aan exclusieve games.

Veel uitgevers vinden het toch veiliger hun games vooral op de PlayStation 4 uit te brengen. Grote series als Call of Duty, FIFA, Dragon Age en Overwatch kom je uiteraard tegen op Microsofts console, maar de nét iets kleinere games als Street Fighter, Bloodborne en Kingdom Hearts blijven vaak beperkt tot de concurrentie.

Wat die games wel gemeen hebben: ze zijn Japans. De Xbox One is de enige (grote) Amerikaanse spelconsole op de markt en veel Japanse ontwikkelaars laten het apparaat dan ook links liggen. Heb je echter weinig interesse in zogenaamde “JRPGs” (Japanse role-playing games) en 2D-vechtspellen, dan is dit een stuk minder relevant.

First party games

Net als Sony en Nintendo ontwikkelt ook Microsoft genoeg eigen games. Zo kennen de meeste mensen de first person shooter Halo wel, is ook Gears of War geen onbekende speler te noemen en kun je in de exclusieve Forza Motorsport-games je hart ophalen als autofanaat.

Verder kun je bij Microsoft ook terecht voor de nieuwste zombie-games in de vorm van Dead Rising, staan Crackdown 3 en Sea of Thieves op de planning en wacht men in spanning de komst van Cuphead af, een old school platformer met een klassieke Disney-vormgeving.

Xbox One S & Scorpio

Momenteel is er één Xbox One te koop, het zogenaamde ‘S’ model. Deze is kleiner en stiller dan het oorspronkelijke model én kan 4K UHD Blu-Ray-films afspelen. Eind 2017 brengt Microsoft echter de zogenaamde ‘Scorpio’ (codenaam) uit, een aanzienlijk krachtigere variant.

Deze generatie was de PlayStation 4 duidelijk een meer capabele console dan de Xbox One, wat zich vaak uitte in hogere resoluties en vloeiender beeld. Met Scorpio wil Microsoft hier verandering in brengen; deze console is krachtiger dan welke spelconsole dan ook ooit.

Ondanks deze belofte, kun je wel nog al je Xbox One games zonder probleem afspelen op de Scorpio. Microsoft benadrukt dan ook dat het géén nieuwe console is, maar slechts een variant van de Xbox One voor de meer ‘hardcore’ gamers. Wil je per se de meest indrukwekkende graphics bij het spelen van je games, dan loont het dus tot eind 2017 te wachten.

Kinect

In het begin werd de Kinect-camera standaard bij de Xbox One geleverd. Weinig ontwikkelaars maakten echter gebruik van de geavanceerde camera en consumenten vonden het maar niets extra te moeten betalen hiervoor. Heel snel na de introductie van de Xbox One, werd de Kinect dan ook uit het standaardpakket gehaald en intussen is het cameraatje alweer bijna vergeten.

Aanvankelijk kon je de Xbox One met je stem bedienen via Kinect, maar dit kan tegenwoordig ook via een headset; er zijn dus nog weinig redenen om deze accessoire in huis te halen. Wil je echter graag de complete Xbox One ervaring, maar heb je een Xbox One S staan, dan moet je wel een USB-adapter kopen. Het S model beschikt namelijk níet over de unieke Kinect-ingang die de oorspronkelijke Xbox One wel had.

Xbox Play Anywhere

Microsoft heeft sinds enige tijd een nieuw programma, het zogenaamde Xbox Play Anywhere. De games die onder dit programma vallen, zijn ‘cross-buy’. Dit betekent dat als je één van deze spellen aanschaft voor de PC, je hem ook krijgt voor je Xbox One en vice versa. Heb je dus beiden staan, dan is dit een flinke meerwaarde. Forza Horizon 3, Halo Wars 2, Gears of War 4 en Resident Evil 7 zijn enkele voorbeelden van Xbox Play Anywhere-games.

Xbox Live Gold

Wil je online gaan gamen, dan moet je net als bij de PlayStation 4 een abonnement afsluiten. Deze dienst heet Xbox Live Gold en kost je €6,99 per maand of €49,99 per jaar. Voor dit geld kun je niet alleen online gamen, maar krijg je elke maand ook vier gratis spellen.

Deze laatste twee kun je echter gewoon op je Xbox One spelen. Microsoft zet zich sinds enige tijd intensief in voor het speelbaar maken van je oude Xbox 360-spellen. Niet alleen kun je Xbox 360-games aanschaffen in de online shop van de Xbox One, maar je kunt ook je oude schijfjes in je Xbox One invoeren om ze weer te spelen. Dit is een duidelijk voordeel ten opzichte van de PlayStation 4, waar je op geen enkele manier de oude games kan spelen die je al hebt.

Verloopt je Xbox Live Gold-abonnement, dan heb je geen toegang meer tot de Xbox One-games die je via de dienst hebt ontvangen. Die twee Xbox 360-games die je per maand hebt gekregen echter? Die mag je gewoon houden en zo veel blijven spelen als je wilt.

Voordelen

❤ Goedkopere console
❤ Veel oude Xbox 360-games zijn gewoon speelbaar
❤ Speel je games op Xbox One én PC via Xbox Play Anywhere
❤ Elke maand ‘gratis’ games via Xbox Live Gold

Nadelen

Minder exclusieve games dan de PlayStation 4
 Technisch minder capabel dan de PS4

Facebook Comments