Game Consoles: de PS 4

Game Consoles: de PS 4

13 april 2017 Uit Door Freek Ronner

Dus je wil een gameconsole aanschaffen: geen gedoe met een eigen game-PC in elkaar knutselen, maar een simpele kwestie van plug and play. Eén blik online en je ziet al snel dat er drie grote spelers zijn: Sony met zijn PlayStation 4, Microsoft met de Xbox One en tenslotte de Nintendo Switch. Wat zijn nu de grote verschillen tussen deze drie apparaten? In deze serie nemen we ze stuk voor stuk onder de loep!

50 miljoen

Sinds de lancering eind 2013 heeft de Japanse spelfabrikant meer dan 50 miljoen stuks van dit apparaat weten te verkopen; een indrukwekkende prestatie. Nu klinkt dit als iets dat vooral relevant is voor aandeelhouders, maar niets is minder waar.

Hoe meer gebruikers een spelconsole heeft, hoe aantrekkelijker het platform is voor game-ontwikkelaars. Bijna alle grote games komen dan ook uit voor de PlayStation 4. Van Call of Duty en Tomb Raider tot Final Fantasy en Minecraft, je vindt het allemaal op de PS4.

First party games

Naast de spellen van andere ontwikkelaars, komen er voor de PS4 ook genoeg games uit die Sony zelf ontwikkelt, zogenaamde ‘first party games’. Deze zijn dus ook níet verkrijgbaar op andere consoles. Denk hierbij aan de race-simulatie Gran Turismo, avonturenserie Uncharted, horrorgame Until Dawn en de post-apocalyptische shooter The Last Of Us.

Sony heeft door de jaren heen een groot aantal ontwikkelstudio’s over de hele wereld opgericht en dat vertaalt zich in een continue stroom aan kwaliteitsgames. Zo zagen we deze generatie al nieuwkomers als Horizon: Zero Dawn en het eerdergenoemde Until Dawn, maar kunnen we ook nog uitkijken naar een nieuwe God of War, Knack 2, New Hot Shots Golf en een exclusieve Spider-Man game.

PlayStation 4 Pro en Slim

Op het moment van schrijven zijn er twee verschillende PlayStation 4’s op de markt: de grotere, duurdere Pro en de compactere, meer betaalbare Slim. Deze twee varianten spelen precies dezelfde games af en hebben dan ook geen exclusieve spellen. Koop je een PS4-spel in de winkel, dan kun je deze op beide apparaten spelen.

De PlayStation 4 Pro heeft echter wel een verklaring voor zijn prijs: hij is een stuk krachtiger. Game je op een relatief kleine televisie met Full HD-beeld, dan zul je hier niet veel van meekrijgen, behalve misschien een wat soepeler beeld. Beschik je daarentegen over een 4K-televisie van bijvoorbeeld 55” of groter, dan kun je met sommige games op deze veel hogere resolutie spelen. Het overwegen dus waard, al helemaal als je over een dergelijke TV beschikt.

PlayStation VR & Camera

Als je de PlayStation 4 aanschaft, haal je over het algemeen daarmee de console, een controller en vaak één game in huis. Er zijn echter genoeg manieren om de PS4 uit te breiden; zo kun je de PlayStation Camera aanschaffen om te videochatten, je PlayStation te ontgrendelen met gezichtsherkenning en om verschillende spellen te spelen door middel van beweging. Ook kun je zo jezelf zien dansen bij games als Just Dance.

Recentelijk is ook PlayStation VR uitgebracht, Sony’s poging de virtual reality-markt te bestormen. Deze VR-headset kun je los aanschaffen voor een uiterst toegankelijke vorm van virtual reality. Je hebt hier geen beest van een computer voor nodig en je hoeft geen uren bezig te zijn met de software-optimalisatie; een klassiek voorbeeld van plug and play.

Op het moment zijn er nog niet gigantisch veel games beschikbaar voor VR, maar gezien de indrukwekkende verkopen van de headset, kun je meer en meer VR-spellen verwachten in de toekomst.

PlayStation Plus

Als je online wil gamen op de PlayStation 4, moet je hiervoor een abonnement afsluiten: PlayStation Plus. Dit kost je €49,99 per jaar of €19,99 per drie maanden. Naast toegang tot online gamen, krijg je met PlayStation Plus elke maand óók meerdere gratis games aan je catalogus toegevoegd.

Overigens krijg je niet alleen PS4-games, maar ook spellen voor de PlayStation 3 en Sony’s draagbare spelcomputer PlayStation Vita. Beschik je dus over meerdere PlayStation-apparaten, dan haal je het abonnementsgeld er al snel uit. Verloopt je abonnement, dan kun je de via PlayStation Plus verkregen games ook niet meer spelen.

De overweldigende meerderheid van PlayStation Plus-games bestaat uit nieuwere, kleinere games. Jaren oude titels zul je dus niet snel langs zien komen, maar grote namen als Battlefield, Bioshock, Doom en The Elder Scrolls evenmin.

Voordelen

❤ Bijna alle grote games komen uit op de PS4
❤ Veel exclusieve games als Uncharted en Gran Turismo
❤ PlayStation VR als toegankelijke virtual reality-headset
❤ Elke maand ‘gratis’ games via PlayStation Plus

Nadelen

 Geen mogelijkheid om de PS1-, PS2- of PS3-games te spelen die je al hebt
 Bijna geen ‘grotere’ games bij je PlayStation Plus-abonnement

Facebook Comments