Waar let je op bij het kopen van bestek?

Waar let je op bij het kopen van bestek?

12 april 2017 Uit Door Henrieke Brands

Bij het kopen van nieuw bestek moet je verschillende afwegingen maken. Want voor hoeveel personen wil je bestek aanschaffen? Naar welk design ben je op zoek? Maar ook, welke soorten bestek wil je? En, niet geheel onbelangrijk, van welk materiaal? Om je een beetje te helpen bij je keuze, delen we hier de belangrijkste informatie die essentieel is bij het uitzoeken van een nieuwe bestekset.

Bij het uitzoeken van nieuw bestek is het verstandig om eerst te bedenken voor hoeveel personen je dit wilt aanschaffen. Het is natuurlijk altijd handig om genoeg bestek in huis te hebben voor eventuele gasten. De meestvoorkomende besteksets zijn gemaakt voor zes personen. Zo bestaat een 24-delige bestekset vaak uit zes tafelmessen, zes tafelvorken, zes tafellepels en zes koffielepels. Uitgebreidere sets zijn vaak ook gericht op zes personen, maar hebben dan ook andere besteksoorten zoals dessertvorken, opscheplepels, een taartschep, etc.

Must-have besteksoorten

Je kunt een bestekset dus zo uitgebreid maken als je wilt, er bestaan namelijk wel meer dan 50 besteksoorten. Welke onderdelen jij dus wilt in jouw bestekset is heel persoonlijk, maar er zijn zeker een aantal must-haves. Naast je tafelmes, -vork en –lepel zijn de volgende onderdelen handig om hieraan toe te voegen:

  • Koffielepels
  • Theelepels
  • Dessertvorkjes en/of taartvorkjes
  • Serveerlepels, ook wel dien- of groentelepel genoemd
  • Saladecouvert, bestaande uit een lepel en een soort tweetandige vork
  • Sauslepel, ook wel juslepel genoemd
  • Taartschep

Misschien is dit voor jou wel helemaal niet genoeg en wil je hier bijvoorbeeld nog een botermes, kaasmesje of een vleesvork aan toevoegen. Het is dan ook belangrijk om van te voren goed te bedenken wat je precies wilt hebben, voordat je straks alsnog zit met bestek in drie verschillende designs!

18/10? 180? Wat?

Nadat je hebt bepaald welke onderdelen je absoluut wil hebben, is het tijd om te bepalen voor welk materiaal je gaat. Want wanneer je investeert in een mooie set, wil je natuurlijk ook dat deze lang meegaat. Waar vroeger bestek vaak van zilver of verzilverd RVS werd gemaakt, wordt bestek tegenwoordig in bijna alle gevallen van RVS, ofwel roestvast staal, gemaakt. Zilver is namelijk vrij kostbaar en veel lastiger in onderhoud. Roestvast staal bestaat uit een combinatie van verschillende metalen. De meest voorkomende samenstelling is 18/0 of  18/10, waarbij het RVS bestaat uit 18% chroom en 0% of 10% nikkel. Het toevoegen van nikkel maakt het bestek weliswaar duurder, maar ook beter bestand tegen corrosie en krassen. Wanneer je dus wil investeren in een écht goede set, is het aan te raden om voor 18/10 RVS te gaan. Ben je op zoek naar een betaalbare set? Ga dan voor 18/0.

Bestek kan ook uit twee delen bestaan. Hierbij is het heft vaak van een ander (decoratief) materiaal. Dit kan bijvoorbeeld kunststof zijn. Houd er rekening mee dat bestek dat bestaat dat uit twee stukken altijd gevoeliger is en bijvoorbeeld kan breken op het punt waar de delen aan elkaar zitten.

Even opletten

Oke, je hebt bepaald welke bestekonderdelen je wil hebben én van welk materiaal. Ben je er dan? Nope! Want hoewel RVS staat voor roestvast staal, gaat dit niet altijd op wanneer je het bestek in de vaatwasser stopt. Het is vrijwel altijd het beste om bestek af te wassen met de hand. Wil je het bestek echt in de vaatwasser stoppen, let er dan altijd goed op dat het bestek vaatwasserbestendig is en laat het niet te lang in de vaatwasser liggen.

Een stukje etiquette

Nu je jouw perfecte bestekset hebt uitgezocht is het alleen nog een kwestie van de tafel dekken! Volgens de etiquette leg je messen rechts van je bord en vorken links. De lepel ligt altijd rechts van je mes, de dessertlepel mag boven het bord liggen. Een mes ligt altijd met de snijkant naar het bord, vorken en messen leg je open neer (met de holle kant naar boven). Daarnaast ligt bestek altijd in de volgorde van gebruik om je bord. Bestek dat je gebruikt voor het voorgerecht, ligt dus altijd het verst van het bord.

Eet smakelijk!

Facebook Comments