Leer wijn kiezen als een pro!

Leer wijn kiezen als een pro!

12 april 2017 Uit Door Elza Lemahieu

Je gaat uit eten en je bestelt een witte wijn. Meteen volgt de vraag van de kelner of je een Chardonnay, een Sauvignon Blanc of een Pinot Blanc wenst. Omdat je uit de hele resem slechts de laatste onthoudt, bestel je maar een Pinot Blanc. Om twee tellen later tot de constatatie te komen dat je die fruitige smaak helemaal niet lust. Deze fout kan je voorkomen door een gerenommeerd sommelier te worden, of mits je minder tijd hebt, kan je ook gewoon dit artikel lezen. Bij iBOOD lusten we namelijk ook wel eens een wijntje en weten we precies hoe we tijdens een teamuitje de beste wijn bestellen.

De smaakstijlen van Dr. Klosse

Oké, om “experts” te worden hebben we wel hulp gekregen van de smaakprofessor Dr. Peter Klosse, een bekende naam in de wereld van de gastronomie. Dr. Klosse is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht met een proefschrift over smaak en de combinatie tussen wijn en spijs. Aan de hand van zijn wetenschappelijke theorie is de smaakvoorkeur van mensen onder te verdelen in acht basis smaakstijlen. Bij ieder profiel horen levensmiddelen, dranken en natuurlijk wijnen!

1.Gebalanceerd

Dit zijn hele lichte wijnen, dus niet te scherp, niet te zoet en niet te droog. Matig in alle aspecten en daarom dus gebalanceerd.

2.Rond

Harmonische en toegankelijke wijnen met een mooie, zachte smaak van rijp fruit. Wijn die soms zelfs kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer. Kortom, mooi en zacht van smaak.

3. Licht

Wijnen die een aangenaam zuurtje hebben en daarom vaak een pittig en fris karakter hebben. Gewoon een lekkere wijn die je kan doordrinken en bij veel gerechten past.

4.Fris

Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een volle fruitsmaak hebben. Voornamelijk witte wijnen, maar soms ook een glaasje lichtrood.

5.Krachtig

Dit zijn wijnen met een dominant karakter. Wijnen met tannine, waar jouw mond weet dat er wijn in zit. Strakke wijnen met een houtsmaak, krachtig in de mond. Geen slappe wijntjes, maar wijn met spierballen!

6.Vol

Volle, vaak zoetere wijnen. Wijnen waarvan de geur bij het openen van de fles eruit knalt, denk aan veel rijp fruit. Buiten een stormachtig najaar, lekker voor de open haard met een mooi glas volle wijn.

7.Stevig

Dit zijn stevige, pittige wijnen. Wijnen die in houten vaten hebben gerijpt. Waar je bij iedere slok weer iets nieuws proeft. Denk overigens niet alleen aan rood. Er zijn ook stevige, witte wijnen die hieraan voldoen.

8.Opwekkend

Frisse wijnen die prikkelen, vaak mousseren. Karakterwijnen met een uitgesproken smaak. Niet alleen bubbels zoals champagne, prosecco of cava, maar ook stille wijnen met aangename zuren.

Wat is mijn smaakstijl?

Mooi gevonden, die smaakstijlen van Dr. Klosse. Maar hoe moet je nu gaan uitdokteren welke smaakstijl bij jou past? Simpel, je doet gewoon de smaaktest. Deze is ontwikkeld door TasteIndex.com op basis van drie smaakassen:

 • Smaakrijkdom: zegt iets over de intensiteit van de smaak. Hoe goed proef je of iets fris of gevarieerd ook wel aanwezig van smaak is. Iets dat veel smaakrijkdom heeft is bijvoorbeeld karamel of knoflook.
 • Filmend: Hoe je smaak ervaart, het mondgevoel, wordt beïnvloed door de textuur. Filmend geeft aan hoe vol, romig iets in jouw mond ervaren wordt. Erg vol en romig is bijvoorbeeld mayonaise.
 • Strak: In hoeverre je mondgevoel een beetje stroef en samentrekkend is, zoals bijvoorbeeld bij het eten van citroen.

Om jouw smaakstijl te vinden, dien je vijftien vragen te beantwoorden waarbij je twee keuzes voorgeschoteld krijgt. Op basis van jouw antwoorden berekent het systeem waar jouw smaakvoorkeur naar uitgaat. Als we bij iBOOD een wijnflash aanbieden, zullen we ook altijd deze test zichtbaar maken zodat je precies kunt zien welke aangeboden wijnen bij jouw smaakprofiel passen. Zo kan je met een gerust hart enkele flessen wijn bestellen.

Wist je dat…

Over elk onderwerp bestaan er leuke feitjes en dus ook over wijn. Als je binnenkort een wijnproeverij organiseert onder vrienden, pak je niet enkel uit met de wijn maar ook met deze interessante weetjes.

 1. Ongelooflijk maar waar: er zijn mensen die lijden aan een intenste angst voor wijn! De oorzaak voor oenofobie is onbekend, maar experts bestempelen het als een sociale angststoornis.
 2. Rode wijn kan enkel geproduceerd worden met rode druiven, dat is wel logisch. Maar het omgekeerde is minder waar! Witte wijn kan zowel met witte als rode druiven gemaakt worden.
 3. Goede wijn moet rijpen. Deze uitdrukking hoef je niet letterlijk te nemen, want het is namelijk zo dat de meeste wijnen meteen klaar zijn om te drinken en helemaal niet beter worden door veroudering.
 4. Drink een glas rode wijn alvorens je een sigaret rookt. Volgens Duitse onderzoekers zouden de chemicaliën in de wijn schade aan de bloedvaten voorkomen. Je kunt natuurlijk ook gewoon stoppen met roken, want een combinatie van beide lijkt ons nu ook niet zo ideaal.
 5. Volgens een telling van The Wine Institute in San Francisco zijn de inwoners van het Vaticaan kampioen wijn drinken. Gemiddeld zou elke inwoner per jaar 77 flessen wijn drinken!
 6. In Japan doen ze al graag eens gek en daarom zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat je er in een bad met rode wijn kunt glijden. The place to be is het Yunesson Spa Resort in Hakone. Oh ja, het is ook toegelaten om de wijn in het bad te drinken…
 7. Ken je de spreekwoorden “Wijn na bier geeft plezier” en “Bier na wijn geeft venijn”? Deze stammen uit de middeleeuwen en zouden eigenlijk niets te maken hebben met de volgorde van drinken op een avondje stappen. Maar hé, wie niet waagt… Dus start je vrijdagavond gerust met een biertje en eindig met een glas wijn. Je zult snel merken of het plezier geeft!
 8. Het idee om een glas wijn drinken op iemands gezondheid komt uit het oude Griekenland. Daar moest de gastheer als eerste een glas wijn drinken zodat zijn gasten wisten dat de wijn niet vergiftigd was. Sympathieke kerels die oude Grieken!
 9. De oudste fles wijn ter wereld is ruim 1600 jaar oud en kan je bewonderen in het Historisches Museum der Pfalz in het Duitse Speyer.
 10. Wijn wordt vaak bestempeld als een drankje voor vrouwen, en daar zit wel iets van waarheid in. Vrouwen zouden namelijk betere wijnproevers zijn omdat ze een beter ontwikkelde reukzin hebben.

Nou, wij weten weer welke wijn te bestellen bij ons volgend teamuitje. Hopelijk ben ook jij wat wijzer geworden en weet je de volgende keer perfecte welke wijn je aan de kelner moet vragen. Het enige wat je dan nog rest is gezelschap zoeken zodat je kunt genieten van een goed gesprek onder het genot van een goed glas wijn. Proost!

Facebook Comments