HDR – Waar heeft iedereen het nu over?

HDR – Waar heeft iedereen het nu over?

12 april 2017 Uit Door Freek Ronner

Je ziet het op steeds meer televisieverpakkingen langskomen: HDR compatible, HDR10, Dolby Vision. Heel leuk, maar wat houdt het nu in en wat betekent het voor jouw kijkervaring?

High Dynamic Range

HDR is een afkorting voor ‘High Dynamic Range’. Dit ‘hoge’ bereik slaat op de contrastratio van je televisie. Maar als er een hoog bereik is, dan ook een laag of standaard bereik, niet? Nu, dat is er en het is waar we al decennia mee werken. Beeldschermen konden tot kortgeleden maar een bepaalde helderheid en duisternis behalen. Een grot kan dus alleen zo donker en een felblauwe lucht op zijn beurt alleen zo helder zijn als het scherm toestaat.

Alle films, televisieseries en games van de laatste decennia zijn met deze schermbeperkingen in het achterhoofd geproduceerd. Waarom een dvd, Blu-Ray of ander medium voorzien van het diepste zwart en felste wit, als deze waarden tóch niet getoond kunnen worden op een scherm? Vandaag de dag kunnen beeldschermen echter wél omgaan met deze veel hogere contrastratio en dat is waar HDR om de hoek komt kijken.

Licht en duisternis

Het grote voordeel van HDR is dus, kort gezegd, dat het je scherm zowel lichter als donkerder kan maken. Op oude televisies zijn schaduwen in felverlichte scènes in hun geheel zwart, en zijn lichtbronnen in donkere scènes in hun geheel wit of geel. Met HDR kunnen deze schaduwen en lichtbronnen veel genuanceerder getoond worden, wat het beeld alleen maar realistischer maakt. De afbeeldingen in dit artikel zijn een mooie indicatie van wat HDR doet.

4K, de hoge resolutie die intussen de norm wordt, is dus géén vereiste voor HDR. Natuurlijk wordt je beeld het mooiste met zowel een hoge resolutie als HDR, maar de twee zijn niet afhankelijk van elkaar. En waar 4K een netjes gedefinieerde resolutie is en je je dus niet snel een buil kan vallen, is HDR een selling point waar je wel wat onderzoek naar mag doen voor je een televisie aanschaft.

HDR 10 vs Dolby Vision

Televisies die beschikken over deze technologie, worden voorzien van het HDR label. Voor films, games en series die hier gebruik van maken, geldt hetzelfde. Toch is het niet zo simpel als 1) een HDR-televisie kopen en 2) HDR-media aanschaffen om af te spelen. Op het moment van schrijven zijn er namelijk twee standaarden op de markt die elkaar beconcurreren: de eerdergenoemde HDR10 en Dolby Vision.

De eerste van deze twee is een open standaard en momenteel de meest gebruikte. Televisies van onder andere LG, Sharp, Samsung, Sony en Vizio ondersteunen HDR 10. Ook de PlayStation 4 en Xbox One S van Sony en Microsoft maken gebruiken van HDR 10 om HDR-games af te spelen.

Dolby Vision is daarentegen ontwikkeld door één bedrijf, namelijk Dolby. Wat deze standaard anders maakt? Voornamelijk de ondersteuning voor véél hogere helderheidsinstellingen. Deze meet je in nits en één nit staat gelijk aan één kaars. Waar HDR10 werkt tot een helderheid van 1000 nits, kan Dolby Vision ook draaien op televisies met een helderheid van zelfs 10.000 nits. Ja, dat zijn een boel kaarsen.

Die 10.000 nits van Dolby Vision zijn overigens puur hypothetisch momenteel; zelfs de allerduurste, allerbeste consumententelevisies komen niet verder dan 4000 en de overweldigende meerderheid zit rond de 1000. Wil je ook maar iets merken van HDR, dan heb je minstens 540 nits nodig. Bij een lagere helderheid blijft er simpelweg weinig over van het HDR effect.

Waarop te letten

Wil je binnenkort een televisie met HDR-ondersteuning aanschaffen, dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het van belang een zo hoog mogelijk aantal nits te behalen met je aanschaf. Alles boven de 1000 is mooi meegenomen en toekomstbestendig, maar zeker niet nodig.

Verder is het belangrijk dat je televisie HDR10 ondersteunt als je erop wil gamen met je Xbox One S of PlayStation 4; deze kunnen niet overweg met Dolby Vision. Tenslotte heb je niets aan de nieuwe Ultra HD Blu-Rays als je een normale Blu-Ray speler hebt staan; je kunt alleen gebruikmaken van een Ultra HD Blu-Ray speler of Xbox One S.

Facebook Comments