Soundbars: heb je er een nodig?

Soundbars: heb je er een nodig?

24 maart 2017 Uit Door Ruben Huisman

Je bent aan het overwegen om een soundbar aan te schaffen, maar je wilt nog overtuigd worden of het echt zinvol is om er een te kopen. In deze post wordt duidelijk of een soundbar echt iets voor jou is of dat je toch beter voor een andere oplossing kan kiezen.

Wat is een Soundbar

Een soundbar is een speaker die vaak in combinatie met een flatscreen-tv gebruikt wordt. De voornaamste reden waarom soundbars worden gebruikt is zodat die het zwakke geluid van de meeste tv’s kunnen vervangen.

Soorten soundbars

Soundbars komen in het algemeen in verschillende vormen en maten. Namelijk de virtual surround bar en de full surround bar. Ook heb je nog een andere groep binnen de soundbars, dat is de soundplate. Hieronder wordt een korte omschrijving gegeven wat de verschillende bars precies inhouden.

Virtual surround bar

Dit type bootst een volledig 5.1 surround geluid na. Dit gebeurt door middel van DSP (digital signal processing). Dit is onmisbaar in een soundbar voor een benadering van een volledige surround ervaring. Je hoeft bij deze soundbar ook geen speaker achter je te plaatsen.

Full surround bar

Dit type geeft geen volledig surround geluid. Je heb dus wel nog extra speakers achter je nodig om een surround ervaring te creëren.

Soundplate

Een soundplate is zoals de naam al zegt een plaat waar je je tv op kan plaatsen. Met een soundplate is er geen externe subwoofer nodig doordat deze al geïntegreerd zit in de plate. In een soundplate zit meestal alles wat je nodig hebt, soms zelfs een blue-ray speler.

Voordelen soundbar

❤Compact formaat
❤Weinig bekabeling nodig
❤Gemakkelijk aan te sluiten
❤Snel de kwaliteit van je tv geluid verhogen
❤Meeste zijn uitgerust met streamingmogelijkheden zoals: bluetooth, wifi, airplay
❤Strakke vormgeving

Nadelen soundbar

Surround ervaring kan niet tippen aan een 5.1 of 7.1 surround systeem
Beperkte aansluitingsmogelijkheden (met name de goedkopere varianten)
Sommige soundbars worden geleverd zonder subwoofer, hierdoor mis je diepe en lage tonen

conclusie

Dan nu het antwoord op de vraag ‘’heb je echt een soundbar nodig?’’. Wanneer je een echte volledige surround ervaring wil hebben en je neemt niet met minder genoeg. Dan is de soundbar wellicht geen goeie optie voor jou, zeker niet als de bekabeling ook geen probleem is. De bar is wel geschikt voor jou als je je geluid van je tv wil gaan verbeteren, als je geen zin hebt in al die bekabeling die bij een 5.1 of 7.1 surround systeem komt kijken, of als je beperkte ruimte hebt in je kamer.

 

Facebook Comments