Het geheim van koffie en thee op z’n Japans

Het is oorlog bij ons op de redactie. Nee, maar echt. En dat allemaal omdat onze inkoper Marlies aan kwam zetten met tof servies van Tokyo Design, bestaande uit koffie- en theemokken. Je raadt het al; er ontstond een verwoede discussie over wat nou lekkerder is. Koffie of thee?  “Koffie is veel lekkerder én je blijft er van wakker”, riep Bastiaan. “Maar thee is veel gezonder!”, riep Evalien. Omdat we er maar niet uit kwamen, zijn we zelfs maar eens op onderzoek uitgegaan. En tjonge, wat hebben we veel leuke info en weetjes over koffie en thee gevonden. Dat wilden we jullie uiteraard niet onthouden! Daarom hieronder een stukje over Japanse koffie én thee. Jazeker, Japans, om in de sfeer van Tokyo Design te blijven.

Koffie in japantokyo design theepot op tafel

Het mystieke Japan is een oosterse parel van jewelste. Hier gaan authentieke tempels hand in hand met torenhoge wolkenkrabbers. Eeuwenoude tradities blijven standhouden terwijl er toch ruimte wordt gemaakt voor de moderne cultuur. Zo was thee eeuwenlang het populairste drankje van Japan. Maar door de jaren heen wist het zwarte goud menig Japanse harten te veroveren. De zogenaamde “koffie-veryupping” is al jaren aan het toenemen, zowel bij de jongere als de oudere bevolking. Japan zou natuurlijk Japan niet zijn als je er gewoon maar een cappuccino of een kopje filterkoffie kunt bestellen. Van verpakking tot varianten: niets is te gek in Japan!

Een paar Japanse koffiefeitjes voor je op een rij:

 • Een Japanse schrijver omschreef koffie ooit als een “onplezierig drankje”. Nou, die draait zich nu wellicht om in z’n graf.
 • De liefde voor koffie in Japan is te danken aan westerse ketens zoals Starbucks;
 • Koffie koop je in Japan in speelse of luxueus versierde blikjes;
 • Blikjes met warme koffie worden op temperatuur gehouden door een verwarmd schap;
 • De klassieke “drip coffee” is immens populair bij de oudere bevolking;
 • In Café Sakuragaoka in Tokio geniet je van een kop cappuccino in het gezelschap van twee geiten, Sakura en Chocolat.
 • Kan het nog gekker? Jazeker! In het Yunessun Spa Resort in Hakona kan je je lekker onderdompelen in een bad vol koffie.

Latte art is een fenomeen in elk koffiehuis. Maar nergens doen ze het zo mooi als in Japan. Uit een kopje cappuccino rijst een kat op die uitsluitend bestaat uit koffieschuim. De ogen en snorharen worden vakkundig afgewerkt met cacaopoeder en minuscule spatels. Naast het dierenrijk worden ook Japanse tekenfilmfiguren gretig afgebeeld in melkschuim.

De lekkerste Japanse koffiesoorten

koffie in blik:

Zoals eerder gezegd is koffie in blik enorm populair in Japan. Het idee erachter is dat je minder snel koffie kunt morsen als het in een blik zit. UCC en BOSS zijn twee bekende Japanse koffiemerken die de meest opvallende blikjes koffie verkopen. Van Japanse espresso tot koffie met een beetje melk in blik: je kunt het niet zo gek bedenken of het staat in het schap in elke Japanse winkel.

Japanse ijskoffie:

Japanners houden van ijskoffie en bereiden die op hun eigen manier, zonder toegevoegde smaken of suikers. Je zet gewoon je normale hoeveelheid gemalen koffie met de helft heet water. De andere helft zijn ijsklontjes die je apart klaarzet in een kan. Eenmaal de koffie klaar is, giet je die over de ijsklontjes. Door deze simpele techniek worden de smaak en de aroma’s gevangen, waardoor de koude koffie niet zuur of bitter smaakt.

Japanse koffie met Soba Boro koekjes

Natuurlijk hebben we ook een heerlijk recept voor jou! Koffie en koekjes, maar dan op z’n Japans. En dat betekent dus met veel sake. Japans vieruurtje anyone?

Ingrediënten Japanse koffie

 • 20 cl sake
 • 8 tl bruine suiker
 • 125 g slagroom
 • Warme koffie voor 4 personen

Bereiding

 • Verdeel de sake over vier tassen van Tokyo Design om geheel in de Japanse sfeer te blijven;
 • Giet de hete koffie uit in elke tas;
 • Voeg de bruine suiker toe en werk af met slagroom;
 • Scoren doe je helemaal als je erin slaagt om een kattig kunstwerkje in de slagroom te toveren.

Ingrediënten Soba Boro koekjes (25 stuks):

Om je ervaring met Japanse koffie en thee helemaal compleet te maken, eet je er een Soba Boro koekje bij. Hieronder vind je het recept.

Dit zijn Japanse Soba Boro koekjes

 • 2 eieren
 • 75 g boter
 • 200 g boekweitmeel
 • 200 g patent tarwebloem
 • 6 g bakpoeder
 • Snuifje zout
 • 225 g lichtbruine suiker

Bereiding

 • Smelt de boter en verwarm 3-4 minuten tot de vaste delen bruin worden;
 • Zeef het boekweitmeel en de bloem met het bakpoeder en het zout in een grote kom;
 • Doe er de eieren, de boter, de suiker en 4 eetlepels water bij;
 • Kneed alles tot een soepel geheel en verpak vervolgens het deel in huishoudfolie om het een uurtje te laten rusten;
 • Rol het deeg vervolgens uit tot ¼ cm dik en verwarm de oven voor op 180°C;
 • Steek bloemvormpjes uit het deeg en leg de vormpjes op een bakplaat;

Een tiental minuten in de oven, laten afkoelen en klaar. Tijd voor een pauze met Japanse koffie en/of thee! Kies waar je zin in hebt. 🙂

Facebook Comments