iBOOD-Inside

Wat is de adviesprijs?

Spread the love

Als iemand vraagt naar de adviesprijs, kan het forum al snel ontploffen. Onze lieve moderators doen hun uiterste best om netjes uit te leggen wat iBOOD nu bedoelt met die adviesprijs. Omdat ze al zoveel werk hebben, leek het ons daarom handig om voor eens en altijd de enige, echte definitie van de adviesprijs te geven.

Moderator Paul is een oude rot in het vak en legt hier heel duidelijk het verschil uit tussen de adviesprijs en de huidige verkoopprijs. De adviesprijs is de prijs die onze inkopers ontvangen van de fabrikant. Deze prijs is vastgesteld bij de lancering van het product. Daarom kan een adviesprijs niet vergeleken worden met de huidige verkoopprijs. Winkeliers mogen namelijk producten verkopen onder – of boven –  de adviesprijs.

Waarom adverteren met de adviesprijs?

Dat is een mooie uitleg, maar waarom kiezen we om te adverteren met de adviesprijs? Juridisch gezien heeft een webshop als iBOOD geen andere keuze. Een winkel mag adverteren met een eerder aangeboden verkoopprijs. Zoals een meubelzaak die een bank van € 999,- verkoopt voor € 699,-. Aangezien wij bij iBOOD geen voorraad houden, is dit dus niet mogelijk. Wat volgens de wet wel mag, is de prijs gebruiken die de fabrikant bij de lancering van het product heeft vastgesteld. En dat is dus de adviesprijs.

Hoe zit het met refurbished producten?

Als onze Community Manager Bas het zegt, dan moet het wel waar zijn: bij refurbished producten hanteren we de adviesprijs van het product in nieuwe staat. Ook hier zie je dus de prijs die werd vastgesteld bij de lancering van het product. Dit komt omdat er geen adviesprijzen zijn voor refurbished producten.

Help onze moderators

Als het forum weer eens ontploft over de adviesprijs, zitten onze moderators soms met de handen in het haar. Gelukkig zijn jullie er om hen een handje te helpen! Bovenstaand voorbeeld toont hoe forumgebruikers elkaar helpen om meer duidelijkheid te geven over de adviesprijs.

En zoals Putdeksels aangeeft, is het belangrijker om te kijken naar de verkoopprijs die we hanteren. Door je blind te staren op de adviesprijs, vergeet je soms wat een vette deal je kunt scoren. 😉


Spread the love

Facebook Comments

2 comments

 1. Duidelijk, ,maar wat je natuurlijk wel mag doen als IBOOD en dat is ook waar het iedereen om te doen is die commentaar levert. Een duidelijker beeld geven van hoe mooi de deal nu daadwerkelijk is. Zet er dan de huidige laagste verkoopprijs bij bijvoorbeeld. Dat maakt het al een stuk transparanter.
  Dus:
  Camera X kost adviesprijs 799 euro
  Camera X huidige laagste prijs op internet 489 euro
  IBood prijs 459 euro

  Nu snap ik voor de verkoop is het handiger als je kunt schermen met 40-50% korting (op de adviesprijs) maar mensen voelen zich dan bedonderd. Dan kan het an sich nog zo’n mooie deal uiteindelijk zijn, maar het oneerlijke gevoel raak je dan niet meer kwijt.

 2. Hi rattaplan,
  De ‘huidige laagste prijs op internet’ communiceren is in de praktijk helaas niet te realiseren aangezien deze in theorie per minuut weer anders kan zijn wanneer er ergens op het internet een r(e)tailer zijn prijs aanpast. De adviesprijs wijzigt echter nooit, dus door die te communiceren zitten we er nooit ‘naast’.

  Wat het tweede deel van je reactie betreft: wij weten zeker dat iBOOD-ers niet voor een gat te vangen zijn en dat er grondig zelf onderzoek wordt gedaan. Sterker nog, we dagen iedereen uit onze deals ergens goedkoper te vinden!

Comments are closed.